Grilovaná aljašská treska – recept

Grilované ryby jsou skvělá volba pro ozvláštnění grilování. Ne každý se olizuje při představě pořádné flákoty masa (jako je například tato grilovaná panenka), někdo grilované klasiky rád proloží i lehčí alternativou. Moře v Čechách sice nemáme, ale vůně grilované ryby alespoň pocitově přesune vaši letní zahradní grilovačku na chorvatské pláže. S chutí do toho.

Při grilování ryb je důležité zachovat jednoduchost. Lehká vrstva oleje pomůže zabránit tomu, aby se ryba přilepila ke grilu, ale nezapomeňte ji příliš ochutit. Stačí jen lehce posypat solí, pepřem a citronovou šťávou.

Před grilováním se ujistěte, že je ryba řádně rozmražená a osušená. To pomůže snížit množství kouře, který se vytvoří, když se ryba dostane na gril. Když je gril rozpálený a připravený, položte rybu na rošt a grilujte 3-4 minuty z každé strany. Pokud používáte silnější kusy ryb, může být nutné dobu přípravy prodloužit.

Když je ryba hotová, měla by mít lehce zlatavou barvu a měla by se snadno odlupovat. Dávejte pozor, abyste rybu nepřevařili, protože by mohla být suchá a tuhá.

Nejčastější rybou, kterou v našich končinách ke grilování používáme, je pstruh. Na grilu jsou výborné ryby sladkovodní, třeba candát. Nebojte se ani kapra! Většina z nás ho má spojeného jen s Vánocemi a trojobalem.

To je škoda, protože takové grilované kapří podkovy na česneku s mletým kmínem jsou lahoda. Nezklamou vás samozřejmě ani ryby mořské (makrela, treska, losos nebo mořský vlk).

Každou rybu lze grilovat jako filátka nebo v celku. Rybu také můžete rozporcovat na kousky a připravit z ní špízy.

A pokud chcete grilovat i něco jiného než maso a ryby, zkuste třeba sýr halloumi, nebo skvělou grilovanou cuketu.

Ingredience:

  • 1 kg aljašské tresky
  • koření na ryby
  • česnek
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 tavený sýr
  • citronová šťáva
  • olivový olej

Postup:

  1. Aljašskou tresku nejdříve očistíme a opláchneme vodou. Poté ji pokapeme olejem, okořeníme a necháme dvě hodiny odležet.
  2. Nakonec aljašskou tresku z obou stran ugrilujeme.
  3. Zatímco se nám ryba griluje, v kastrolu rozehřejeme smetanu ke šlehání a jakmile je horká, rozmícháme v ní tavený sýr, utřený česnek a necháme omáčku chvíli provařit.
  4. Hotovou omáčkou přelijeme grilovanou tresku a můžeme servírovat.

TIP: Zkuste někdy grilovat celého pstruha nebo makrelu na klacku. Je to jednoduché – stačí vám jen otevřený oheň, nožík a kousek očištěné větve, na kterou rybu podélně napíchnete. Ta se na větev při grilování hezky připeče a bude se na ní snadno otáčet. Zároveň se pak může ryba jíst přímo z klacku

Mimo sezonu můžete rybu upéct v balíčku z pečicího papíru v troubě na 210 °C cca 12-15 minut.

Nekupujte mražené filety z tresky, nejlepší je koupit si rybu čerstvou, možností je i v Čechách plno, ať už jde o rybářské velkoobchody nebo online markety.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang