3 dortové klasiky – k narozeninám i ke kávě

Rodinnou oslavu nebo návštěvu kavárny si už málokdo dovede představit bez lahodného moučníku. Mezi pečivem jednoznačně vedou svatební koláčky recept. Ale jaké jsou ty nejoblíbenější dorty? A jak se připravují?

Příležitostí, které si zaslouží oslavu s dortem, v životě přichází spousta. K narozeninám, svátku, výročí nebo jen tak ke zlepšení deštivého odpoledne. Každý má ten svůj milovaný, který si v takových chvílích dopřává, ať už jde o citronový cheesecake z tvarohu, nejlepší mechový dort, jednoduchý dvoupatrový dort nebo krtkův dort.

nejlepsi-cokoladovy-dort-9547282
Nejlepší čokoládový dort uspokojí každého – malé strávníky i dospělé.

Nejlepší čokoládový dort

Příprava tohoto receptu zabere 10 minut, samotné pečení pak trvá 35 minut. Výsledkem je 8 až 10 porcí toho nejlepšího čokoládového dortu, který děti na narozeninové oslavě jistě potěší více než obyčejný krtkův dort z krabice.

Ingredience na korpus:

  • 265 g hladké mouky
  • 55 g kakaového prášku
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 300 g bílého cukru (poznámka 1)
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka (nízkotučného nebo plnotučného)
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 ml vroucí vody

Ingredience na krém:

  • 1 1/2 dávky čokoládové máslové polevy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou troubu na 160 °C). Vymažte 2 dortové formy o průměru 22 cm máslem. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přidejte cukr a sůl. Krátce prošlehejte, aby se spojily.

Přidejte vejce, mléko, olej a vanilku. Dobře prošlehejte, dokud nezmizí hrudky, tzn. asi 30 sekund. Přidejte vroucí vodu a šlehejte, aby se spojila se zbytkem směsi. Těsto by mělo být velmi řídké. Nalijte ho do dortových forem.

Pokud je vaše trouba dostatečně velká na to, aby obě dortové formy mohly být na jedné polici, umístěte ji doprostřed trouby. Pokud není dostatečně velká, umístěte jednu polici do 1/3 výšky trouby a pak další polici nad ní.

Pokud jsou dorty na oddělených policích, vyjměte horní po 35 minutách podle receptu, pak přesuňte spodní na horní polici a pečte dalších 5 minut. Že je korpus hotový, si můžete ověřit tím, že špejle po zapíchnutí do jeho středu zůstane čistá.

Nechte 10 minut vychladnout a poté vyklopte dnem vzhůru. Dno je totiž krásně rovné, a tak vypadá při krájení lépe a zároveň je ideálním povrchem pro polevu. Kdo chce být extra úhledný, může použít zubatý nůž, aby byl korpus dokonale rovný.

Před nanesením polevy nechte koláče zcela vychladnout. Potřete povrch jednoho korpusu a poté na něj položte druhý korpus. Nakonec naneste krém na vršek korpusu a také po stranách. Před podáváním nechte nejlepší čokoládový dort chvíli odpočívat v ledničce.

dort-pavlova
Místo klasické Pavlovy si můžete připravit i mini dortíky, které není třeba krájet – jednoduše je dáte na stůl a každý si jich vezme, kolik jen chce,

Dort Pavlova

Tato sněhová klasika u nás zažívá v posledních letech obrovských boom a v cukrárnách konkuruje i takovým dobrotám, jako je nepečený cheesecake s ovocem či nejlepší mechový dort. Vedle klasických svatebních koláčků mají mini Pavlovy své místo dokonce i na svatbách.

Dort Pavlova se připravuje velmi rychle a chutná stejně nadýchaně jako vypadá. Než se člověk naučí jak na dort Pavlova originál, chce to trochu cviku a pečlivě se držet receptu, ale výsledek stojí za to. Svým něžným vzhledem dostane naprosto každého.

Ingredience:

  • 4 velké vaječné bílky
  • 1 šálek (200 g) cukru krupice
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky vinného kamene (cream of tartar)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:

Předehřejte troubu na 177 °C. Velký plech vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Pomocí ručního nebo tyčového mixéru s nástavcem na šlehání šlehejte bílky při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi 5 minut.

Přidejte cukr ve dvou dávkách a mezi nimi šlehejte 30 sekund. Jakmile přidáte všechen cukr, zvyšte rychlost mixéru a pokračujte ve šlehání, dokud nevzniknou lesklé tuhé špičky, asi 2 minuty. Špičky by měly být natolik tuhé, abyste mohli držet nádobu vzhůru nohama a sníh držel.

Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte ještě 1 minutu. Špičky by měly být stále velmi tuhé. Pokud tomu tak není, pokračujte v míchání při vysokých otáčkách. Pomocí gumové stěrky vmíchejte do šlehačky vinný kámen a kukuřičný škrob.

Směs na Pavlovu rozetřete do kruhu o průměru 20 až 22 cm. Pokud chcete, můžete hřbetem velké lžíce vytvořit ozdobné špičky. Dbejte na to, aby okraje byly poměrně vysoké a uprostřed byl pěkný důlek.

Pavlovu vložte do trouby. Jakmile zavřete dvířka trouby, snižte teplotu na 93 °C. Dort Pavlova zůstane v troubě, dokud se nezchladí na 93 °C. Pečte, dokud není Pavlova pevná a suchá, celkem asi 90 minut. Pokud si všimnete, že některá místa hnědnou, otočte plech.

Snažte se omezit počet otevření trouby, protože chladný vzduch přeruší pečení. Vypněte troubu a nechte v ní Pavlovu vychladnout. Poté dort ozdobte šlehačkou a libovolnými polevami. Nakrájejte a podávejte. Pečlivě přikrytý dort můžete skladovat při pokojové teplotě až 2 dny.

citronovy-dort-5011438
Citrónový dort je specifický svou trochu kyselou a zároveň velmi svěží chutí.

Citrónový dort

Ingredience na korpus:

  • 350 g prosáté hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 350 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 240 ml plnotučného mléka pokojové teploty
  • 1 vrchovatá lžíce nastrouhané citronové kůry (asi 2 citrony)
  • 80 ml čerstvé citronové šťávy (asi 2 citrony)

Ingredience na máslový krém:

  • 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 225 g plnotučného smetanového sýra (cihla, změklá na pokojovou teplotu)
  • 540 g moučkového cukru
  • 30 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • špetka soli podle chuti

Příprava korpusu:

Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte tři dortové formy o průměru 20 cm, vyložte je pečícím papírem a ten potřete tukem. Vyšlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odstavte.

Pomocí ručního nebo tyčového mixéru šlehejte při vysokých otáčkách máslo a cukr, dokud nevznikne hladká a krémová směs, asi 3 minuty. Také vejce a vanilkový extrakt šlehejte vysokou rychlostí, dokud se nespojí, asi 2 minuty.

Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí. Při stále nízké rychlosti mixéru přidejte mléko, citronovou kůru a citronovou šťávu a míchejte, dokud se nespojí. Možná budete muset vše ručně prošlehat, aby na dně mísy nezůstaly žádné hrudky.

Těsto bude trochu husté. Rovnoměrně ho nalijte do dortových forem. Pečte asi 21 až 26 minut nebo dokud nejsou korpusy propečené. To můžete ozkoušet tak, že do středu zapíchnete špejli. Pokud vyjde čistá, je korpus hotový.

Korpusy nechte zcela vychladnout ve formách. Jsou nadýchané, ale nejsou tlusté, asi 1 až 1,5 cm.

Příprava polevy:

Nyní přichází na řadu příprava polevy. Máslo šlehejte ve velké míse ručním nebo tyčovým mixérem na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 2 minuty. Přidejte smetanový sýr a šlehejte, dokud nebude zcela hladký a spojený.

Přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a mixér zapněte na nízký výkon. Zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3 minuty. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte moučkový cukr, pokud příliš hustá, přidejte citronovou šťávu, pokud příliš sladká, přidejte špetku soli.

Z korpusů odřízněte velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha. Položte 1 vrstvu dortu na servírovací talíř a vrchní část rovnoměrně pokryjte asi 1 šálkem polevy. Takto pokračujte se zbylými dvěma kusy korpusu. Zbývající polevu rozetřete po bocích.

Před krájením dejte alespoň na 30 až 45 minut do chladničky, dort pak při krájení lépe drží tvar. Zbytky dortu přikryjte a uložte do chladničky na 5 dní.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang