Cikánské topinky – recept

Recept z několika surovin, když vás honí mlsná a nevíte, co k večeři nebo jako chuťovku k posezení s přáteli. Navíc snadno zužitkujete starší pečivo a omezíte tak plýtvání jídlem.

Ingredience

  • Veka nebo starší chléb
  • Olej
  • Tavený sýr se šunkou
  • Česnek
  • Křen

Postup

  1. Plátky pečiva osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi).
  2. Potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.

Věděli jste, že…?

Křen je rostlina s dlouhou a zajímavou historií. Po staletí jej lidé používali jako koření a léčivou bylinu a dodnes je oblíbeným doplňkem mnoha pokrmů.

Předpokládá se, že křen pochází z východní Evropy, ale dnes je široce dostupný po celém světě. Má ostrou a štiplavou chuť a často se používá jako ochucovadlo k masu a salátům. Můžete z něj také připravit omáčku nebo zálivku. Křen se často kombinuje s dalšími přísadami, jako je smetana, hořčice a ocet, a vytváří se tak aromatické omáčky a dipy.

Kromě toho, že se křen používá jako koření, je po staletí využíván i pro své léčivé účinky. Kořen obsahuje sloučeniny, které mají protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. Předpokládá se také, že pomáhá zlepšovat trávení a krevní oběh, a dokonce může pomáhat chránit před některými typy rakoviny.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang