Černý guláš – recept

Černý guláš je tradiční maďarské jídlo z vepřového masa, papriky, cibule a rajčatového protlaku. Obvykle se podává s vařenými bramborami a může se podávat také s nudlemi nebo se zakysanou smetanou. Je to oblíbené jídlo v celé střední a východní Evropě.

Ingredience:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky brambor nakrájených na kostičky
  • 1 šálek nakrájené zelené papriky
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup:

Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli, česnek, papriku, majoránku, kmín, kajenský pepř, sůl a pepř. Za stálého míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rajčatový protlak a mouku a promíchejte.

Přidejte hovězí vývar a vodu a přiveďte k varu. Přidejte brambory, mrkev a papriku. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 10 minut. Přidejte mleté hovězí maso a nakrájená rajčata a přikryté vařte 15 minut.

Odstavte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu a petrželku. Podávejte horké. Podávat můžete například s karlovarským knedlíkem nebo těstovinami.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang