Banány a jablka v karamelu – recept

Karamel je skvělý způsob, jak zvýraznit sladkost banánů i jablek. Je to bude skvělá pochoutka. Jak připravit banány a jablka v karamelu?

Ingredience:

  • 4 banány, oloupané a nakrájené na půlcentimetrové plátky
  • 4 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku tmavého hnědého cukru
  • 2 lžíce světlého kukuřičného sirupu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů (nepovinné)
  • 1/2 šálku husté smetany
  • vanilková zmrzlina (nepovinné)

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte koláčový plech nebo zapékací misku máslem. Do misky naaranžujte plátky banánů a jablek v jedné vrstvě.

Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Vmíchejte hnědý cukr, kukuřičný sirup, skořici, muškátový oříšek a sůl. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne. Karamelovou omáčkou přelijte ovoce v misce. Posypte ořechy.

Pečte 25-30 minut, dokud ovoce nezměkne a karamel nebude bublat. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.

Povrch pokapejte hustou smetanou a podle potřeby podávejte teplé se zmrzlinou nebo s mandlovou kávou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang