Péče o bazén: Jak na to a co byste měli vědět

Léto je tu a s ním i touha po osvěžujícím skoku do průzračné vody vlastního bazénu. Avšak bazén není jen o plavání a zábavě, ale také především o pravidelné údržbě, aby to po pár týdnech u vás na zahradě nevypadalo jak v žabinci. V tomto článku si řekneme, jak vypadá taková pravidelná údržba bazénu a co dělat v případě, že voda není taková jakou bychom ji chtěli.

Pravidelná údržba vody v bazénu

Monitorování kvality vody

Klíčem k průzračné vodě je pravidelné měření pH vody, alkalinity a hladin chloru. Voda by měla mít pH mezi 7,2 až 7,8. Alkalita by měla být mezi 80 a 120 ppm, zatímco hladina chloru by měla být mezi 1 až 3 ppm. K testování vody můžete využít testovací proužky nebo kapkové testery.

Filtrace

Když máte bazén s filtrací, ujistěte se, že filtr běží dostatečně dlouho, obvykle 8-12 hodin denně, akorát aby byla voda čistá. Pravidelně také čistěte a kontrolujte filtr, aby byl v maximálním výkonu.

Čištění povrchu a dna

Povrchová znečištění, jako jsou listy a hmyz, odstraňujte pravidelně sítem. Dno a stěny bazénu vyčistěte vysavačem určeným pro bazény.

Ošetření proti řasám

Chlor obvykle zabrání růstu řas, ale v případě, že voda začne zelenat, můžete použít speciální anti-řasové přípravky.

Voda v bazénu: Co dělat, když není podle našich představ?

Zelená voda

Pokud se voda stane zelenou, je to pravděpodobně kvůli řasám. Zvyšte hladinu chloru na 5-10 ppm a použijte anti-řasový přípravek. Ujistěte se, že filtr běží neustále, dokud se voda nevyjasní.

Kalná a mléčná voda

Kalná voda může být způsobena nedostatečnou filtrací, vysokou hladinou vápníku nebo nerovnováhou chemikálií. Zkontrolujte a vyčistěte filtr a upravte chemické složení vody podle potřeby.

Špinavá voda

Přítomnost nečistot může být způsobena nedostatečným čištěním. Použijte sítko k odstranění nečistot z povrchu a vysavač k čištění dna.

Je dobré si uvědomit a přiznat, že pokud chcete čistou a průzračnou bazénovou vodu, bez velkého množství chemie se neobejdete. Taková chemie stojí nemalé peníze, a proto byste ještě před pořízením bazénu měli pouvažovat nad tím, jestli se vám provoz bazénu vyplatí a není pro vás lepší zajít jednou týdně na veřejné koupaliště. A pokud jste naopak bastlíř tělem i duší a nemáte zrovna v hlavě jiný projekt, zkuste vymyslet proces automatického řízení bazénu. U nás v LaskaKit vám s tím moc rádi pomůžeme a poskytneme všechny důležité součástky, abyste si užili léto bez starostí o bazén.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang