6 tipů pro zdravější práci u počítače

Je součástí vašeho běžného pracovního dne mnohahodinová práce na počítači? Měli byste se zamyslet nad tím, jak eliminovat její následky, pro lidské tělo totiž není dlouhé sezení přirozené, což dokáže dát jasně najevo. Předejít problémům spojeným s každodenní prací na počítači vám pomohou následující tipy.

Ergonomická židle je základ

Nezbytností pro zdravější práci u počítače je rozhodně zdravotní židle, protože pomáhá zmírňovat negativní projevy spojené s dlouhým sezením, jako jsou bolesti zad a krku nebo otoky nohou. Kvalitní zdravotní židle musí umožňovat sezení dle ergonomických zásad, zejména tedy musí podporovat vzpřímený sed a respektovat přirozený tvar páteře, díky čemuž se snižuje zátěž na meziobratlové ploténky a zádové svalstvo.

Židle by také měla být vybavena područkami a hlavovou a bederní opěrkou, případně opěrky může zastoupit vhodně tvarované opěradlo. V neposlední řadě musí jít židle přizpůsobit velikosti vaší postavy, především je důležité dostatečně široké nastavení výšky sedáku.

V případě, že vám doma či v práci pořádná židle chybí, porovnejte nejlepší zdravotní židle k počítači a vyberte si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Počítejte s tím, že kvalita v tomto případě něco stojí, ale tahle investice se rozhodně vyplatí.

Pracujte u polohovacího stolu

Vedle zdravotní židle je nepostradatelným vybavením kanceláře nebo domácí pracovny také pracovní stůl. A pro zdravější práci se hodí mít stůl s možností nastavení výšky pracovní desky. Polohovací stoly nabízí oproti pevným stolům hned dvě podstatné výhody. Zaprvé si můžete jejich výšku snadno přizpůsobit tak, abyste přesně dodržovali zásady správného sezení. Zadruhé dovolují zvednout desku stolu do takové výšky, že při práci na počítači můžete místo sezení stát.

Jak radí Liftor, firma zabývající se výrobou polohovacích stolů, měli byste sezení a stání vystřídat ideálně několikrát během celého dne u počítače. Ovšem již 30 minut stání v 8hodinové směně v kanceláři může podle odborníků znatelně zmírnit projevy typických kancelářských problémů, jako je zmíněná bolest zad a ztuhlá šíje. Ať už výškově nastavitelný stůl máte, nebo ještě ne, v průběhu práce si vyhraďte pár minut na protažení. Přestávku ocení i vaše oči, navíc se po ní budete lépe soustředit.

Dodržujte zásady správného sezení

Ergonomická židle a polohovací stůl jsou téměř k ničemu, když si je vhodně nenastavíte a nebudete se o zdravější sezení alespoň trochu snažit. Mezi ty nejdůležitější zásady správného sezení patří:

  • vzpřímený sed bez hrbení,
  • udržování pravého úhlu v kolenou (toho dosáhnete správným nastavením výšky sedáku židle),
  • chodidla položená celou plochou na zemi,
  • udržování pravého úhlu v loktech (zde vám pomohou vhodně nastavené loketní područky židle a případně i výšky polohovacího stolu),
  • symetrické uspořádání stolu (hlavní monitor a klávesnici mějte přímo před sebou, abyste při sezení nevytáčeli trup).

Zvedněte si monitor do správné výšky

Když už máte správně nastavenou židli a stůl, zaměřte se ještě na monitor. U něho je důležitý nejen kvalitní obraz, ale rovněž u něj se hodí dostatečně široké možnosti výškového nastavení. Horní hrana monitoru by se totiž měla nacházet zhruba ve výšce vašich očí – při pohledu do středu monitoru tak budete mít mírně sklopený zrak. Lidé ovšem často mají monitor umístěný až příliš nízko, což je nutí předklánět hlavu, a kvůli tomu je pak bolí za krkem. Pokud monitor nedovoluje nastavení do ideální pozice, nějakým stabilním způsobem ho podložte.

Vertikální myš proti bolesti zápěstí

Vertikální myši představují ergonomickou alternativu k těm klasickým. Speciální design vertikální myši vám pomůže se vyhnout svalovým problémům v zápěstí a předloktí díky tomu, že při práci na počítači umožňuje držet ruku v přirozenější poloze. Používání vertikální myši je také prevencí vzniku syndromu karpálního tunelu nebo zánětu šlach v oblasti zápěstí a předloktí. Přínosná je především pro ty, kteří se v zaměstnání od počítače vůbec nehnou a na tlačítka myši nepřetržitě klikají celé hodiny, například tedy pro grafiky nebo konstruktéry.

Tip: Pokud vás vertikální myš zaujala a chcete si ji pořídit, vyplatí se podívat na srovnání vertikálních myší.

Dopřejte úlevu svým očím

Zapomínat byste neměli ani na své oči, protože mnohahodinový upřený pohled do monitoru je pro ně dost namáhavý. Zářící obrazovka je zatěžuje zvláště v ranních a večerních hodinách, když je ještě šero nebo tma. Zmírnit tuto zátěž lze jednak přizpůsobením jasu monitoru světelným podmínkám a jednak používáním nějakého zdroje světla. Užitečná je v tomto případě stmívatelná stolní lampička. Ve večerních a nočních hodinách pak není od věci nasadit si brýle proti modrému světlu, díky nimž se vám bude lépe usínat. Modré světlo, které monitory vyzařují, totiž brání vyplavování spánkového hormonu melatoninu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang