Obrazy obývací pokoj rozzáří, ale mohou ho také opticky roztříštit – jak se nesplést ve výběru?

obyvaci-pokoj-s-obrazem-kosmicke-tema

Pokud vyberete obraz v tom správném designu, pak svému interiéru jednoznačně prospějete. Ovšem může to platit i naopak. Jaká koncepce barevného ladění je vhodná pro obytný prostor a proč se vyvarovat velkého množství detailů? Na tohle i na další otázky vám dnes odpovíme.

O první dojem při vstupu do místnosti se často starají správně vybrané dekorace – to není žádná novinka. A právě moderní obrazy na stěnu se mohou stát oním rozhodujícím předělem, který stojí mezi oním obyčejným a unylým vzhledem většiny českých bytů a atraktivní vizáží, která láká na první pohled. 

1. Obrazy na stěnu nemusí být jen dekorací

Byla by však chyba tyto doplňky „degradovat“ je na estetické doplňky. Právě naopak – významnou roli mohou hrát i v jiných oblastech. Díky nim je například možné velmi snadno rozdělit celý prostor místnosti na různé účelové zóny.

Opticky tak velmi jednoduše vytyčíte jak pracovní, tak i odpočinkové zóny nebo ty, určené pro nejrůznější aktivity (například cvičení). Dělení prostoru totiž pomáhá naší psychice dostat se do té správné nálady. A nelze zapomenout na to, že i obrazy do obývacího pokoje nebo například do ložnice dokážou s pomocí vizuálních efektů svěřený prostor rozšířit nebo naopak zmenšit. Je třeba jen vědět, po jakém vzoru a vizáži sáhnout.

barevny-obraz-se-svislymi-pruhy-v-obyvacim-pokoji
Barevný obraz se svislými pruhy v obývacím pokoji

2. Jak si vybrat ten správný typ obrazu

Pokud se podíváte na nabídku specializovaných obchodů, pak zjistíte, že v nabídne jsou nejenom různé motivy obrazů, ale i textury a povrchy. Nezáleží tedy na tom, zda máte rádi spíše retro styl nebo například modernu. Pestrá paleta možností vám umožní proměnit vaše nejtajnější představy o vzhledu vašeho interiéru téměř okamžitě ve skutečnost. 

Myslete však na to, jak chcete, aby místnost nakonec působila. Potřebujete do svého bydlení dostat kousek harmonie? Pak vsaďte na přírodu nebo třeba vesmír. O dynamiku a příliv energie se naopak postarají obrazy s výraznými vzory, jimž dominují různě aplikované svislé pruhy (nemusí tedy jít jen o geometrické obrazce, do stejné kategorie se počítají třeba i zdi budov, kmeny stromů apod.). 

Pamatujte si však, že vzhled obrazu může změnit i dojem z místnosti okolo něj. Všeobecně platí, že svislé pruhy různých textur a barev – a lhostejno, zda jde o geometrické vzory nebo dominující motivy obrazu) prostor opticky zužují, ovšem u těch horizontálních všeho druhu to platí přesně naopak.

monochromaticky-obraz-v-obyvacim-pokoji
Monochromatický obraz v obývacím pokoji

3. Obrazy do obývacího pokoje a aktuální trendy

Pokud byste se chtěli držet toho, co v bytovém designu zrovna „letí“, pak připomínáme, že právě teď jsou IN především monochromatické kombinace. Hodí se totiž i do interiéru, ve kterém se už nachází množství různých drobností, takže by v něm vícebarevné kousky nemusely vyniknout. Ovšem pokud se vám více líbí nejrůznější vícebarevné, pak se určitě nenechte ve výběru nijak omezovat.

Vyplatí se však držet některých designérském pravidel, abyste interiér nechtěně nepřehltili barvami. Častým nešvarem je například příliš velké množství detailů. Obrazy do obývacího pokoje by jimi rozhodně neměly překypovat, protože jinak budou působit nesourodě a rušivě. A jak je to s barvami? I tady je příliš velký „rozlet“ na škodu. Všeobecně platí, že designu obývacího pokoje by měly dominovat maximálně tři hlavní barvy a totéž platí i pro obrazy na zeď.

malba-s-prirodnim-motivem-v-obyvacim-pokoji
Malba s přírodním motivem v obývacím pokoji

4. Pozor na správné pozadí

Krásné a originální obrazy obývací pokoj obvykle pozvednou. Ovšem může to platit i naopak, pokud jim nedopřejete to správné pozadí. Všeobecně platí, že ty s barevnými vzory nejlépe vyniknou, pokud budou mít optimálně barevně sladěné pozadí. To znamená, že by se jedna barva z obrazu měla zopakovat i na stěně.

Ovšem pozadí pro obraz s ním může být i v kontrastu – ten by však neměl působit rušivě, ale spíš harmonicky. Převážně zelený obraz na oranžovém pozadí tak nebude působit právě ideálně. Ale naopak barvy jako je bílá, tyrkysová, béžová či šedá spolu ladí opravdu skvěle. 

A myslete na to, že kvůli koupi „pouhého“ obrazu není nutné ihned vymalovat celou stěnu  – do toho by se koneckonců stejně nejspíš nikomu nechtělo. Mnohdy tak stačí pořídit jen ten správný rámeček. A kde si obrazy vybrat? Vyzkoušejte pestrou nabídku u specialistů na https://myloview.cz/

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang