Vytápějte dřevem: Ušetříte si peníze i starosti

Pokud hledáte úsporný a ekologický způsob vytápění, je dřevo skvělou volbou. Má dlouhodobě výhodnou cenu a jde o téměř nejlevnější palivo ve srovnání s ostatními zdroji energie. Ve spojení s kvalitním kotlem zvládne topení i v opravdu velkém domě.

Dřevo se jako palivo používá od nepaměti a jeho oblíbenost neklesá ani v dnešní době. Důvodem je jeho univerzální použití, takže se uplatní jak ve starších domech, v novostavbách i na chatách a chalupách. Kromě ceny a dostupnosti přispívá k jeho popularitě také stále pohodlnější používání.

Snadná obsluha

I klasického vytápění dřevem se totiž dotkl vývoj v automatizaci a elektronice. Výrobci kotlů, jako například český OPOP, nabízejí zplynovací kotle na dřevo, které se díky moderním technologiím snadněji ovládají. Řídicí jednotka zajišťuje chod vytápění a nabízí přehledné ovládání. Potřebný výkon reguluje automaticky pomocí otáček ventilátoru. 

Mějte přehled odkudkoli

Na displeji kotle jednoduše nastavíte požadovanou teplotu a můžete sledovat průběh roztápění a spalování. Stejně se můžete na chod kotle podívat také v mobilní aplikaci. „Všechny naše kotle lze připojit k domácí Wi-Fi síti, takže majitelé mohou využívat vzdálený monitoring,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP. Ve Valašském Meziříčí se kotle na tuhá paliva vyrábí už víc než šedesát let.

Pro každou velikost domu

Pro správný chod vytápění je důležité zvolit správný výkon kotle. V tomto případě neplatí „čím více, tím lépe“ a výkon by měl vždy odpovídat podmínkám konkrétní stavby. „Máme v nabídce kotle na dřevo s výkonem od 16 až do 55 kW, takže si bez problému vyberou majitelé malých i velkých domů. Všechny kotle navíc mají vysokou účinnost, takže šetří palivo,“ dodává Roman Boczek.

Obsluhu kotle zjednodušuje také velká násypná šachta, do které se vejde na jedno přiložení hodně dřeva. Díky tomu není nutné často přikládat a oheň hoří dlouho bez manuálního zásahu. Pokud je potřeba přiložit, umí zplynovací kotel od OPOP poslat upozornění na mobil.

Pořízení bez zbytečných starostí 

Pro mnohé domácnosti je topení dřevem nejlepším řešením i kvůli nákladům na instalaci zplynovacího kotle. V porovnání s cenou tepelného čerpadla nebo solárních panelů je kotel na dřevo dostupnější.  Není potřeba čekat dlouhé roky na návratnost vložené investice.

Navíc na jeho pořízení můžete využít jednu ze dvou dotací od státu. Pokud máte doma starý kotel, jehož provoz bude od září 2024 zakázaný, můžete ho vyměnit za nový kotel na dřevo a část nákladů dostanete zpět.

Ekologické používání

Další výhodou topení dřevem je nízký dopad na životní prostředí. Při správném spalování dřeva v moderním kotli se produkuje minimum emisí, které neznečišťuje okolní ovzduší. Proto je důležité používat jen suché dřevo, jehož vlhkost klesla pod 20 procent.

Zdroj fotek: AdobeStock, Shutterstock, OPOP

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang