Sýrová omáčka na těstoviny – recept

Sýrová omáčka na těstoviny je krémová a lahodná omáčka, která se často používá k dochucení těstovinových pokrmů. Vyrábí se z kombinace sýra, másla, smetany a koření. Je to skvělý způsob, jak vylepšit chuť těstovinového pokrmu a dodat mu krémovou strukturu. Sýrovou omáčku na těstoviny lze použít k různým druhům těstovin, od makaronů se sýrem až po lasagne.

Ingredience:

  • 4 lžíce másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte mouku a šlehejte, dokud se nevytvoří pasta a směs nezačne bublat. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezhoustne a nepřijde do varu.

Snižte teplotu a za častého míchání vařte 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí a omáčka není hladká. Ihned podávejte na oblíbených těstovinách.

Na italský způsob si lze připravit také špagety carbonara nebo gnocchi se špenátem a nivou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang