Králík v těstíčku – recept

Jednoduchý pokrm s velkou odměnou – vyzkoušejte králíka v těstíčku, až budete příště hledat něco jiného!

Králík v těstíčku je klasická britská hospodská klasika. Jedná se o jednoduchý pokrm, který se připravuje obalením kousků králíka v těstíčku z piva a mouky a následným smažením, aby se vytvořila křupavá struktura. Králík v těstíčku má jemnou a jedinečnou chuť, která z něj dělá vynikající komfortní jídlo. Těstíčko dodává křehkému králičímu masu další pikantní složku, která se dobře kombinuje s oblíbenými hranolky a zeleninou.

Ingredience:

  • 1 králík s kostí a kůží
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 ¼ šálku studené vody
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sušené cibule
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

  1. Opláchněte králíka a osušte ho. Králíka nakrájejte na kousky podle potřeby.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, česnekový prášek, cibulový prášek, černý pepř a vejce, dokud se nespojí. Pomalu přidávejte studenou vodu a pokračujte v míchání, dokud nevznikne husté těsto.
  3. Rozehřejte fritézu nebo velký hrnec s dostatečným množstvím rostlinného oleje, aby byly kousky králíka pokryty.
  4. Kousky králíka namočte do těstíčka a opatrně je vložte do horkého oleje. Smažte je dozlatova a občas je obraťte.
  5. Vyjměte je z oleje a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Ihned podávejte. Dobrou chuť!

Králičí maso je jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin. U nás není jeho konzumace příliš častá, ale je to vskutku dietní pochoutka. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa.

Králík je snadno stravitelný a v minulosti se králičí mláďata považovala i za postní jídlo. Proto byli za raného středověku pěstování v klášterech. Kalorická hodnota králičího masa je nízká: obsahuje 130 až 140 kcal na 100 gramů. Obsahuje jemná svalová vlákna a svoji texturou a složením se podobá drůbežímu.

Králičí maso je nejen velmi chutné, ale má i vysokou nutriční hodnotu. Nabízí vyvážený poměr důležitých aminokyselin. Z vitamínů převažují vitaminy řady B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králík je zdrojem purinů, proto by v jeho spotřebě měli být opatrní lidé s vyšší hladinou kyseliny močové a lidé s diagnostikovanou dnou.

Průměrná spotřeba králičího masa v Čechách je 2,5 kilogramu ročně na osobu. Králíci chovaní na venkově krmení přirozenou zelenou stravou bez chemických postřiků v klidném prostředí jsou velmi vhodnou alternativou běžně kupovaného průmyslového masa.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang