Hovězí guláš s brambory a houbami – recept

Hovězí guláš s bramborami a houbami je vydatné a chutné jídlo pocházející z Maďarska. Tento tradiční recept kombinuje křehké kousky hovězího masa, paprikově kořeněnou omáčku a směs brambor a hub, takže vznikne příjemné a syté jídlo. Tento guláš je ideální pro chladné večery nebo když potřebujete uklidňující jídlo, snadno se připravuje a vaše chuťové pohárky budou toužit po dalším jídle.

Ingredience:

  • 700 g hovězího roštěnce
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 450 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 225 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

Rostlinný olej rozehřejte ve velkém hrnci nebo v holandské troubě na středním plameni. Přidejte kostky hovězího masa a dochuťte je solí a pepřem. Hovězí maso opečte ze všech stran, poté jej vyjměte z hrnce a dejte stranou.

Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte, dokud cibule nezprůsvitní a nezavoní, asi 5 minut.

Do hrnce přidejte rajčatový protlak, mletou papriku, kmín a sušený tymián. Dobře promíchejte, aby se cibule obalily v koření. Vařte další 2 minuty.

Vraťte kostky hovězího masa do hrnce a přilijte hovězí vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a hrnec přiklopte. Vařte asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud hovězí maso nezměkne a snadno se nerozpadne.

Po asi hodinovém vaření hovězího masa přidejte do hrnce brambory nakrájené na kostičky. Pokračujte ve vaření dalších 30 minut nebo dokud nejsou brambory uvařené.

V samostatné pánvi rozehřejte na středním plameni trochu oleje a osmahněte na něm na plátky nakrájené houby, dokud nezměknou a nezískají zlatohnědou barvu.

Osmažené houby přidejte do guláše a jemně promíchejte. Vařte dalších 5 minut, aby se chutě spojily.

Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat ještě trochu vývaru nebo vody, aby se zředil.

Hovězí guláš podávejte horký, ozdobený čerstvou petrželkou. Dobře se hodí ke krémové bramborové kaši, rýži nebo křupavému chlebu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang