Dort malakov s ovocem – recept

Malakov s ovocem je východoevropský moučník, který se tradičně připravuje z bohatého máslového základu obloženého slazeným ovocem. Tento koláč je v některých oblastech známý také jako „Kirschenstrudel“ a obvykle se podává jako dezert nebo svačina.

Ingredience:

  • 1 hrnek univerzální mouky
  • 2/3 šálku cukru krystal
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku změklého másla
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku nakrájeného čerstvého ovoce (například jahody, borůvky nebo maliny)
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte kulatou dortovou formu. Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V samostatné míse utřete máslo a zakysanou smetanu do světlé a nadýchané pěny.

Vmíchejte vanilkový extrakt a vejce. Moučnou směs vmíchejte do smetanové směsi, dokud se nespojí. Přimíchejte nakrájené ovoce. Těsto rozetřete do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.

Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Výborný je také piškotový dort nebo dort ze zakysané smetany.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang