Čokoládové linecké sušenky – recept

Čokoládové linecké sušenky jsou úžasnou obměnou klasických lineckých sušenek. Tyto lahodné pochoutky se vyznačují jemnou máslovou strukturou a bohatou čokoládovou chutí. Sušenky se obvykle prokládají sladkým džemem nebo ovocnou zavařeninou, což vytváří krásný kontrast chutí. Tyto sušenky si tradičně vychutnáváme během svátků, ale jsou skvělou pochoutkou po celý rok. Jsou ideální pro sladkou odpolední svačinku nebo pro ohromení hostů na svátečním setkání.

Ingredience:

  • 225 g nesoleného másla, změklého
  • 175 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 75 g kakaového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g mletých mandlí
  • 1/2 šálku malinové marmelády (nebo jiné požadované příchuti)
  • práškový cukr na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Ve velké míse utřete změklé máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.

Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte, dokud se úplně nespojí.

V samostatné míse prosejte mouku, kakaový prášek a sůl. Tuto suchou směs postupně přidávejte k mokrým přísadám a míchejte, dokud se nespojí.

Přimíchejte mleté mandle, dokud nejsou rovnoměrně rozprostřeny po celém těstě. Těsto rozdělte na polovinu. Každou polovinu zabalte do plastové fólie a dejte na nejméně 30 minut do chladničky.

Jednu polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu. Vyválejte těsto na pomoučeném vále. Pomocí lineckého vykrajovátka nebo kulatého vykrajovátka na sušenky vykrojte stejný počet vrchních a spodních tvarů sušenek. U horních tvarů sušenek nezapomeňte uprostřed vykrojit malý otvor, abyste vytvořili okénko.

Sušenky položte na připravený plech a nechte mezi nimi několik centimetrů místa. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut nebo dokud nejsou na dotek pevné.

Nechte sušenky několik minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly. Po vychladnutí sušenek potřete spodní (plné) tvary sušenek tenkou vrstvou malinového džemu.

Horní (okénkové) tvary sušenek posypeme moučkovým cukrem. Opatrně spojte spodní a horní sušenky dohromady a dbejte na to, aby byl džem viditelný skrz okénko.

Postup opakujte se zbývajícími sušenkami. Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi náplně, například s jahodovým džemem nebo Nutellou. Do těsta můžete také přidat trochu skořice nebo pomerančové kůry pro zvýraznění chuti.

Pravé linecké těsto?

Receptů na linecké těsto (kterému se ale v samotném Linci linecké obvykle neříká) je mnoho, každá cukrárna si hlídá ten svůj. Ani těsto na linecký koláč a Linzer Bäckerei není totožné, mírně se liší poměrem surovin. Mandle musíme pražit velmi opatrně, aby nedošlo k jejich spálení.

Obecně se rozlišuje světléhnědé linecké těsto. Světlé se peče z bílé mouky (variabilně je část mouky nahrazena jemně mletými loupanými mandlemi) a aromatizuje se vanilkou a někdy i citronovou kůrou. Hnědé linecké těsto obsahuje opražené jemně umleté loupané mandle nebo oříšky, což mu dává typickou světle béžovou barvu. Aromatizuje se především skořicí, občas i hřebíčkem, muškátem či dalším kořením.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang