Čočkový salát s rajčaty – recept

Čočkový salát s rajčaty je výživný a chutný pokrm, který kombinuje čočku plnou bílkovin s osvěžující chutí zralých rajčat. Tento živý salát se snadno připravuje a je ideální jako lehký oběd nebo příloha k jakémukoli jídlu. Čočka tvoří vydatný základ, zatímco šťavnatá rajčata dodávají salátu svěžest. Tento čočkový salát s rajčaty, zalitý pikantní zálivkou s bylinkami a kořením, je úžasnou směsí textur a chutí, která vás zasytí a vyživí.

Ingredience:

  • 1 šálek zelené nebo hnědé čočky
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených na poloviny
  • 1 malá červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 okurka nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta (nepovinné)
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Čočku důkladně propláchněte pod studenou vodou.

Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte čočku a snižte teplotu na minimum. Vařte asi 15-20 minut nebo dokud čočka nezměkne, ale stále si zachová pevnost. Přebytečnou vodu slijte.

Ve velké míse smíchejte uvařenou čočku, cherry rajčata, červenou cibuli, okurku, sýr feta (pokud používáte) a petrželku.

V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Zálivku nalijte na čočkovou směs a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

V případě potřeby upravte koření. Salát nechte alespoň 30 minut odležet, aby se chutě propojily. V případě potřeby jej můžete také nechat přes noc v chladničce.

Před podáváním salát jemně promíchejte, aby se dresink znovu rozprostřel. V případě potřeby ozdobte další petrželkou.

Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě a pochutnejte si na lahodném čočkovém salátu s rajčaty!“ Tento recept si klidně upravte podle svých preferencí. Můžete přidat další zeleninu, například papriku nebo mrkev, nebo přidat bylinky, například mátu nebo bazalku, pro větší svěžest. Můžete také experimentovat s různými dresinky nebo přidat trochu balzamikového octa pro větší pikantnost.

Kromě salátu můžete z luštěnin připravit vynikající čočkovou pomazánku, hrachové karbanátky nebo třeba polévku z červené čočky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang