Česneková polévka – recept

Česneková polévka je skvělý recept! Je to skvělý způsob, jak získat spoustu chuti a výživných látek v jednom pokrmu. Kombinace česneku a vývaru vytváří pikantní a uklidňující chuť. Je ideální pro chladný zimní den nebo lehký oběd.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 litr silný zeleninový vývar
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 2 šálky nakrájené kapusty
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte česnek a cibuli a smažte je do změknutí, asi 5 minut.

Přidejte zeleninový vývar, vodu, tymián, oregano, bobkový list, sůl, pepř a kajenský pepř. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 10 minut.

Přidejte brambory, mrkev a kapustu. Vařte dalších 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Odstavte z ohně a vyhoďte bobkový list. Vmíchejte citronovou šťávu. Podávejte teplé.

Česneková polévka, které se u nás říká česnečka, je oblíbenou polévkou. Často je podává s opečeným chlebem na kostičky, šunkou a sýrem, který se v polévce hezky táhne. Česnečku a další typické polévky jako gulášová polévka nebo kuřecí vývar najdete na každém menu v restauraci.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang