Gulášová polévka – pikantní – recept

Gulášová polévka je vydatná a chutná! Je to skvělá kombinace hovězího masa, brambor, paprik a rajčat v bohatém a aromatickém vývaru. Snadno se připravuje a lze ji připravit ve velkých dávkách, takže je ideální pro nasycení velké rodiny nebo davu lidí. Podávejte ji s křupavým chlebem nebo s knedlíky a získáte tak příjemné a syté jídlo.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 900 gramů libového mletého hovězího masa
  • 2 šálky konzervovaných nakrájených rajčat
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1/2 šálku nevařených loketních makarónů
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce čerstvého kopru, nasekané
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a papriku a za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut. Přidejte česnek, papriku, kajenský pepř, kmín, oregano a černý pepř a za stálého míchání vařte 1 minutu.

Přidejte mleté hovězí maso a za častého míchání vařte, dokud maso nezrůžoví, asi 5 minut. Přidejte nakrájená rajčata, hovězí vývar a bílé víno a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut.

Přidejte makaróny a za občasného míchání pokračujte v dušení, dokud nejsou makaróny uvařené, asi 10 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu, kopr a petrželku a vařte 2 minuty. Tuto gulášovou polévku s rajčaty podávejte horkou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang