Bublanina s drobným ovocem – recept

Bublanina je tradiční český dezert, který je v letních měsících velmi oblíbený. Tento lehký a lahodný koláč se obvykle připravuje z drobného sezónního ovoce, jako jsou třešně, jahody nebo rybíz.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky drobného ovoce (například borůvek, malin nebo jahod nakrájených na kostičky)
  • práškový cukr na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pekáč.

Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr krystal, prášek do pečiva a sůl.

Do suché směsi přidejte změklé máslo. Rukama nebo pomocí nože na pečivo smíchejte máslo se suchými přísadami, dokud se směs nestane drobivou.

V samostatné míse vyšlehejte vejce a vanilkový extrakt, dokud se dobře nespojí.

Vejce vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali.

Polovinu těsta rovnoměrně rozetřete do připravené zapékací misky.

Na těsto v zapékací misce rozprostřete drobné ovoce.

Na ovoce rozetřete lžící zbývající těsto. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté a povrch není zlatohnědý.

Bublaninu vyjměte z trouby a nechte ji v zapékací misce několik minut vychladnout.

Po mírném vychladnutí přeneste bublaninu na drátěnou mřížku, aby zcela vychladla. Těsně před podáváním posypeme vrchní část moučkovým cukrem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang