Znojemská pečeně – recept

Znojemská pečeně je tradiční české jídlo, které pochází z města Znojma v Jihomoravském kraji. Pokrm se obvykle podává s omáčkou nebo sosem. V České republice je to oblíbené jídlo, které se často podává při rodinných setkáních a zvláštních příležitostech.

Ingredience:

  • 2 kg vepřové pečeně
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého koření
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku suchého červeného vína
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. Vepřovou pečeni osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Na pánev přidejte vepřovou pečeni a opečte ji ze všech stran, asi 8 minut.

Vepřovou pečeni vyjměte z pánve a dejte stranou. Na pánev přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte mouku a promíchejte. Přidejte papriku, tymián, pepř, sůl, muškátový oříšek, nové koření a kajenský pepř a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, kuřecí vývar, červené víno a červený vinný ocet a promíchejte.

Vraťte vepřovou pečeni na pánev a omáčku přiveďte k varu. Pánev přikryjte a přeneste do předehřáté trouby. A jak upéct vepřovou pečeni? Pečte, dokud není vepřová pečeně propečená a omáčka nezhoustne, přibližně 2 hodiny.

Vepřovou pečeni vyjměte z trouby a přendejte na prkénko. Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky a položte na servírovací talíř. Vepřovou pečeni přelijte lžící omáčky a ozdobte zakysanou smetanou a petrželkou. Podávejte s oblíbenými přílohami.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang