Zapečená brokolice s bramborovými plátky – recept

Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.

Brokolice obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Významný je vitamín C, D, E, vitamíny skupiny B a další. Brokolici by do svého jídelníčku měli zařadit všichni, hlavně ti, co chtějí zhubnout. Brokolice obsahuje většinu vody a obsahuje málo sacharidů. Brokolici používáme v kuchyni do polévek, salátů či zapečených pokrmů. My dnes připravili zapečenou brokolici s bramborovými plátky.

Zapékání neboli gratinování pochází původně z Francie. Gratin z jakéhokoli druhu zeleniny je vždy považován za klasiku francouzské kuchyně. Aby se jednalo o gratinovaný pokrm, musí se jednat o zapečený pokrm, který však musí být lehce pokrytý sýrem nebo strouhankou.

Gratin je neuvěřitelně univerzální pokrm. Může být přílohou, hlavním jídlem nebo dokonce dezertem jako je známé crème brûlée. Často je hvězdou večírků a lze ho připravit z různých ingrediencí. Mezi běžné ingredience gratinovaných pokrmů patří brambory, sýr, zelenina, mořské plody a různé druhy masa.

Gratin se připravuje neuvěřitelně snadno. Potřebujete pouze mělkou zapékací mísu, sýr a strouhanku a libovolné ingredience, které chcete do pokrmu přidat.

Použitá zelenina požaduje, aby byla dostatečně pevná, aby se dala zapéct, takže kořenová nebo košťálová zelenina je jednou z nejvhodnějších. Při použití zelené zeleniny může být oblíbenou zeleninou listový špenát, ale dobře se hodí i brokolice nebo třeba květák. Klasikou na zapékání jsou pak brambory, jako v tomto receptu na zapečené brambory s cuketou.

Ingredience:

  • brokolice
  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • smetana ke šlehání

Postup:

  1. Nakrájíme na plátky brambory a v páře si předem trochu předvaříme brokolici.
  2. Do pekáčku si dáme vrstvu brambor, které lehce osolíme a opepříme. Na ně dáme brokolici a zase vrstvu brambor.
  3. Nakonec zalijeme smetanou a dáme péci. Pečeme zhruba 30 minut.
  4. Podáváme s čerstvým salátem.

Těsně před pečením můžeme pekáček zastrouhat tvrdým sýrem, který vytvoří lahodnou kůrku.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang