Vepřové srdce na smetaně – recept

Srdce na dlani nabízí málokdo. Ovšem srdce na talíři je ještě sporadičtější. O to větší překvapení a radost bude na strávníky čekat, pokud jim blízcí naservírují vepřové srdce na smetaně. Léty prověřená kombinace vepřového a smetany povýší zdánlivě obyčejnou večeři na pokrm z kategorie fine dinning.

Srdce nejsou jedinými vnitřnostmi, které lze z vepře kulinářsky zpracovat. Vepřové ledvinky s hlívou jsou toho chutným důkazem.

Ingredience

  • 4 vepřová srdce
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • nové koření celé
  • pepř celý
  • bobkový list
  • sterilované okurky i s lákem
  • ocet
  • hladká mouka
  • voda

Postup

Nejdříve uvaříme vepřová srdce s mrkví, celerem, petrželí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením stejně jako bychom vařili polévku. Jakmile jsou srdce měkká, vzniklý vývar scedíme, srdce očistíme od krve a tuku a pokrájíme na kostičky. Koření vyhodíme.

Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené srdce, přidáme vývar, který jsme získali při vaření srdce, vše důkladně provaříme, zahustíme rozmixovanou zeleninou z vývaru nebo hladkou moukou a povaříme ještě zhruba deset minut.

Na závěr omáčku osolíme a ochutíme trochou láku z okurek. Samotné okurky nastrouháme na hrubém struhadle a vmícháme do omáčky. Nakonec vmícháme i smetanu. Jako příloha se výborně hodí houskový knedlík nebo rýže.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang