Tvarohový koláč s borůvkami – recept

Letní sezóna čerstvých borůvek si žádá další recept na skvělý borůvkový koláč. Použít ale můžete i jakékoli jiné sezónní drobné ovoce.

Borůvkový koláč je klasický americký moučník, který je známý již po několik generací. Tato sladká a koláčovitá pochoutka je oblíbená od rodinných setkání až po sváteční oslavy, a může být i skvělým ovocným dortem.

Tradiční borůvkový koláč začíná máslovou a vločkovou krustou, nebo může být vyroben z křehkého těsta. Tu lze podle vašich preferencí připravit od základu nebo koupit v obchodě. Náplň se připravuje z čerstvých nebo mražených borůvek, cukru, mouky, citronové šťávy a skořice.

Náplň se pak nalije do kůrky a přiklopí se mřížkovou kůrkou nebo pevnou vrchní kůrkou. Koláč se pak peče, dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublá.

Krásná fialovomodrá barva borůvek vytváří úžasnou prezentaci. Borůvky jsou superpotravina plná antioxidantů, vitamínů a minerálů. Mají sladkokyselou chuť, která je vyvážena sladkostí cukru a kyselostí citronové šťávy. Skořice jim dodává hřejivý nádech a koření.

Borůvkový koláč je skvělý dezert pro každou příležitost. Lze ho podávat teplý i studený, s kopečkem zmrzliny nebo kopečkem čerstvě ušlehané smetany. Lze si ho vychutnat i samostatně nebo jako součást letního pikniku. Ať už ho podáváte jakkoli, borůvkový koláč vám určitě zachutná.

V případě, že neholdujete vyloženě borůvkovému koláči, můžete vyzkoušet lahodný jahodový koláč nebo švestkový koláč s mákem.

Ingredience na tvarohový koláč s borůvkami

Těsto:

  • 4 vejce
  • 2 bílky
  • 250 ml cukru
  • 5 lžic mléka
  • 100 ml oleje
  • 500 ml polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • čerstvé borůvky (mohou být zahradní i lesní)

Náplň:

  • 1 tvaroh
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry

Postup na tvarohový koláč s borůvkami

  1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh.
  2. Ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mouku, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír.
  3. Na těsto poklademe omyté a osušené borůvky. Na náplň smícháme uvedené ingredience a nalijeme ji na borůvky.
  4. Tvarohový koláč s borůvkami pečeme 20 minut při 180°C.

Věděli jste, že?

Borůvky pocházejí ze Severní Ameriky a ve Spojených státech se pěstují již od počátku 19. století.

Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminů C a K a manganu. Mají také vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem. Studie prokázaly, že borůvky mohou pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a obezity.

V minulosti se borůvky používaly při různých onemocněních, včetně průjmu, zánětu úst, močových potíží a cukrovky. Díky vysokému obsahu vitaminu C se tradičně používala také jako prevence kurdějí. Během druhé světové války jedli britští piloti borůvkový džem v domnění, že jim zlepší noční vidění.

Dnes se borůvky propagují jako doplněk stravy při nočním vidění, šedém zákalu, křečových žilách a dalších onemocněních, jako je ateroskleróza (při níž se v tepnách tvoří plak).

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang