Tvarohové hřebeny z listového těsta – recept

tvarohové hřebeny z listového těsta

Hřebeny jsou laskominou spousty lidí. A není se čemu divit. Lahodné listové těsto plněné různými náplněmi od džemu, čokolády po tvaroh jsou svačinou oblíbenou mezi dětmi i dospělými. Jak si tuto dobrotu připravit v pohodlí domova?

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 250 g měkkého tvarohu polotučného
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 žloutek
  • 6 lžic džemu

Postup:

Zahřejte 80 ml mléka (přibližně 1/3 z 250 ml) na pokojovou teplotu a vsypte droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte vzejít kvásek.

Než se toto povede, uvařte vanilkový pudink. Hotový pudink přelijte do jiné nádoby a za občasného míchání nechte vychladnout.

Jakmile máte kvásek vzešlý, prosejte do mísy mouky a cukr, doprostřed vlijte kvásek a 2/3 zbylého mléka. Lehce osolte, přidejte rozpuštěné máslo, žloutek, citronovou kůru.

Vypracujte těsto do tvaru koule. Následně lehce poprašte hladkou moukou a nechte odpočinout v teple, nejlépe v nádobě přikryté utěrkou.

Vraťte se k pudinku. V míse prošlehejte žloutek a tvaroh a moučkový cukr. Po lžících zašlehávejte pudink.

Vykynuté těsto rozdělte na třetiny. Vyválejte obdelník, ne příliš vysoký ani malý. Rozkrájejte ho na menší obdelníky. V půlce každého z nich vytvořte pravidelné zářezy. Na druhou půlku obdelníku přidejte asi lžíci směsi a lžičku džemu.

Okraje potřete vajíčkem a obdelník se zářezy překlopte přes náplň. Okraje pevně stiskněte, aby náplň nevytekla.

Připravené hřebeny potřete vajíčkem a dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut. Poté dopečte dalších 10 minut ve snížené teplotě, dokud pochoutky nejsou zlatavé.

Tvarohové hřebeny jsou dobrotou, která potěší každého milovníka sladkého. Na vytvoření zajímavého pohoštění pro hosty poslouží i recept na vanilkové rohlíčky či na roládu s jahodovou šlehačkou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang