Shepherd´s pie – recept

Shepherd’s pie je vydatné jídlo, které se snadno připravuje a je plné chuti. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky jídla, a určitě se bude líbit celé rodině. Kombinace mletého hovězího masa a zeleniny doplněná krémovou bramborovou kaší z něj dělá uklidňující a sytý pokrm.

Ingredience:

Bramborová kaše:

  • 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 1/4 šálku másla
  • 1/4 šálku mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Náplň:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 450 gramů mletého hovězího masa
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. Chcete-li připravit bramborovou kaši, přidejte brambory do velkého hrnce a zalijte je studenou vodou, dokud nebudou brambory jen zakryté.

Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké jako vidlička, přibližně 15-20 minut. Slijte je a rozmačkejte s máslem, mlékem, solí a pepřem. Odstavte stranou.

Pro přípravu náplně rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte mleté hovězí maso a vařte, dokud nezhnědne. Přidejte mrkev, celer, hrášek, rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, tymián, sůl a pepř.

Posypeme moukou a promícháme. Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu. Vařte 10 minut nebo dokud tekutina nezhoustne.

Náplň přendejte do zapékací misky o rozměrech cca 23×33 centimetrů. Navrch rozetřete bramborovou kaši a pečte 25 minut nebo dokud brambory nezezlátnou. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Shepherd’s pie je specifický typ slaného koláče, který je rozšířený a oblíbený po celém světě. Původně pochází z anglické kuchyně, ale nyní je téměř všude a například ve Francii mu říkají hachis parmentier.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang