Roláda z mletého masa – recept

Masová roláda je nestárnoucí klasikou. Ačkoliv není typicky slavnostním jídlem a hodí se spíše k běžnému obědu nebo večeři, lze z ní připravit vynikající pochoutku hodnou oslav.

Ingredience

  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 1 lžíce soli
  • mletý pepř
  • 120 g plnotučné hořčice
  • 100 g plátků šunky
  • 100 g plátků sýra
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce sekaných bylinek (bazalka, tymián)
  • 400 g míchané zeleniny (mrkev, hrášek)
  • 1lžíce vegety
  • 1 lžíce másla

Postup

Mleté maso osolíme, opepříme, ochutíme bylinkami, přilijeme mléko, důkladně promícháme, odložíme do chladu do druhého dne. Na vál rozložíme velkou utěrku, na ní dáme alobal ve tvaru obdélníku. Masovou směs rovnoměrně rozetřeme na alobal ve vrstvě 1,5 cm, povrch uhladíme a potřeme hořčicí.

Na maso rozložíme plátky šunky sýra. Pomocí utěrky a alobalu svineme maso do tvaru rolády a položíme do vymazaného pekáče. Roládu potřeme zakysanou smetanou, podlijeme vodou a pečeme asi 40–50 minut při 180 °C. Během pečení potíráme zakysanou smetenou a podléváme. Hotovou roládu nakrájíme na plátky.

Hodí se k ní bramborové nebo houskové knedlíky. Kromě vepřového nebo kuřecí masa lze tento pokrm připravit i jako krůtí roládu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang