Zařazení:
Kuchyně:
Počet osob:
4
Doba přípravy:
100 minut
Ingredience:
1 kg hladké mouky 1/2 l mléka 50 – 100 g másla 30 g cukru 1 žloutek sáček droždí na 1 kg mouky lžička soli mák hrubá sůl kmín
bílek na potření
Postup:
Do domácí pekárny dáme nejdříve mléko a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku a do jednoho rohu pekárny dáme cukr, naproti droždí, do dalšího sůl a do posledního žloutek. Zapneme a čekáme, až těsto vykyne.Z vykynutého těsta na rohlíky vyválíme kruh a ten rozdělíme rádýlkem na 8 dílů. Od širšího konce smotáváme rohlíky tak, že palcem a malíčkem těsto mírně roztahujeme a dalšími prsty rolujeme. Levou rukou vytahujeme mírně cípek. Po zarolování rohlík ohneme do podkovy. Smotané rohlíky dáme na plech vyložený papírem a necháme dokynout. Potom rohlíky potřeme bílkem a posypeme solí. Domácí rohlíky pečeme v troubě po dobu 30 – 40 minut.
Poznámka: Z tohoto těsta na rohlíky můžeme připravit i housky. Na přípravu housek rozdělíme těsto na bochánky. Každý bochánek dále rozdělíme na 3 kousky, ze kterých vyválíme pramínky cca 12 cm dlouhé a splétáme od středu ke konci, pak obrátíme a stejným způsobem dopleteme. Hotové housky přendáme na plech, necháme dokynout a také potřeme bílkem a posypeme solí nebo kmínem. Možno i mák. Nakonec housky upečeme.
O receptu Rohlíky (housky) 06.01.2012 06.01.2012
128x, uvařeno: 1x
![]() |
41
Rohlíky (housky)