Povidlové řezy – recept

Tyto povidlové řezy si zamilujete, příprava je rychlá a snadná, na vše potřebujete jen jednu mísu. Rychlý moučník pro nečekanou návštěvu.

Ingredience na povidlové řezy

  • 2 vajíčka
  • 200 g cukru
  • 150 g povidel
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 sklenka oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • Mléko

Postup na povidlové řezy

  1. Vajíčka, cukr, povidla, kakao a olej rozmícháme a našleháme šlehačem.
  2. Potom přidáme mouku, sodu a mléko. Povidlové těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a dáme do studené trouby a upečeme na 180 °C.
  3. Po upečení a vychladnutí polijeme povidlové řezy čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Věděli jste, že?

Povidla jsou totiž považovaná za typicky slovanský pokrm, ale některé zdroje uvádí původ na Balkánském poloostrově či v oblasti dnešního Srbska. Záznamy o výrobě a konzumaci povidel na našem území pocházejí z 15. století.

Povidla jsou tvořena z přibližně 60% sacharidy, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. To znamená, že povidla dodají tělu energii, avšak nejsou vhodná pro diabetiky či obézní lidi.

Dále obsahují vlákninu, která pomáhá správnému chodu metabolismu. Jsou zde zastoupeny i minerální látky, zejména draslík a hořčík, které snižují krevní tlak. Výskyt vitamínů je nižší z důvodu dlouhodobého tepelného zpracování ovoce.

Tradiční povidla se vaří či pečou bez přidaného cukru až do zahuštění. Tuhou konzistenci získají přirozeně bez přidávání dalších zahušťovacích látek. Nejčastější variantou jsou švestková povidla. Použít však můžete i hrušky či jablka.

S povidly můžete v kuchyni kouzlit a dát je jako náplň do buchet, koláčů nebo koblih, namazat na staročeské bramborové placky, zkuste je přidat i do brownies. Ovšem hodí se i do slané kuchyně, například jako švestková omáčka ke steakům, nebo jako náplň plněných kuřecích prsou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang