Počet osob:
5
Doba přípravy:
90 minut
Ingredience:
1 očištěný bažant nebo dva malé (nejlépe slepičky) 4 lžíce másla 6 snítek čerstvého tymiánu 2 bobkové listy 6 plátků libovější anglické slaniny 1 lžíce mouky 175 ml kuřecího vývaru 1 lžíce rybízového džemu 4 lžíce portského vína pepř sůl
Postup:
Bažanta omyjeme, osušíme, odřízneme tuk a přebytečnou kůži. Prsty uvolníme kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží ho potřeme změklým máslem. Nohy svážeme k sobě a na prsa poskládáme bobkový list a tymián. Navrch položíme plátky slaniny, osolíme a opepříme.
Pekáč vyložíme velkým kusem alobalu tak, aby do něj bylo možné bažanta zabalit. Bažanta položíme na alobal, který jsme vymazali olejem, zabalíme ho a pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 220°C, pak teplotu snížíme na 200°C a pečeme dalších 40 minut. Pak alobal otevřeme a dále pečeme asi 20 minut. Hotového bažanta vyjmeme z pekáče, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.
Vypečenou šťávu vylejeme z alobalu do hrnce, částečně odstraníme tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy). Poprášíme moukou a pomalu vaříme do zhoustnutí a dohladka. Pak do omáčky vmícháme vývar a rybízový džem a přivedeme k varu. Pomalu vaříme, až omáčka trochu zhoustne, pak přilijeme portské víno a přichutíme solí a pepřem. Nakonec omáčku přecedíme.
Horkou omáčku podáváme v omáčníku k pečenému bažantu, kterého naporcujme na 4 porce.
O receptu Pečený bažant 15.11.2011 15.11.2011
Pečený bažant