Nakládaná niva – recept

Nakládaný sýr niva je zajímavou kombinací chutí. Má ostrou, pikantní chuť, která může být poměrně intenzivní, ale lze ji vyvážit i jinými chutěmi. Je to skvělý způsob, jak dodat jedinečnou chuť jakémukoli pokrmu, a je to také skvělá svačinka sama o sobě.

Ingredience:

  • 900 g Nivy
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 hrnky bílého octa
  • 2 lžíce kopru
  • 2 polévkové lžíce černého pepře

Postup:

Sýr Niva nakrájíme na kostičky a vložíme do velké zavařovací sklenice.

Ve středně velkém hrnci smícháme sůl, cukr, ocet a koprovou trávu. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Kostky sýra poté přelijeme horkým nálevem a přidáme zrnka černého pepře. Uzavřeme zavařovací sklenici a protřepeme, aby se sýr spojil.

Před podáváním je dobré nechat nivu v nálevu odležet nejméně 48 hodin. Uchovává se v chladničce po dobu až 2 týdnů. Jedná se o rychlou svačinku z nivy, která, stejně jako například nivová pomazánka, patří mezi klenoty studené kuchyně.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang