Mrkváče – recept

Mrkvový dort je klasický dezert, který se vždy líbí davu! Tento recept je připraven z pravé mrkve, koření a je přelitý krémovou tvarohovou polevou. Aby byl dort ještě výjimečnější, peče se s nasekanými vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a rozinkami. Výsledkem je vlhký a chutný koláč, který si každý zamiluje. Připravte si tedy formy na pečení a dopřejte si tuto lahodnou pochoutku!

Ingredience:

  • 2 1/4 hrnku univerzální mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku cukru krystal
  • 3/4 hrnku světlého hnědého cukru
  • 1 šálek rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek strouhané mrkve
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • volitelně například marmeláda

Ingredience na polevu

  • 1/2 šálku změklého másla
  • smetanový sýr, změklý
  • 2-3 šálky moučkového cukru
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou dortovou formu.

Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek. Odstavte stranou.

V míse elektrického mixéru vyšlehejte vejce, krystalový cukr, hnědý cukr, olej a vanilkový extrakt do světlé a krémové konzistence.

Pomalu přidávejte suché přísady a míchejte, dokud se nespojí.

Přimíchejte nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Před polevou nechte koláč zcela vychladnout.

Pokyny pro přípravu polevy:

V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a smetanový sýr do světlé a krémové konzistence. Pomalu přidávejte moučkový cukr a míchejte, dokud se nespojí.

Vmíchejte vanilkový extrakt. Polevu rozetřete na vychladlý dort a podávejte.

Mrkvový dort – vegan to pro tentokrát není. Jedná se o běžný recept.

Věděli jste, že?

Mrkev má vitamíny C, D, E, nejvýznamnější je beta karoten, který chrání před poškozením způsobeným volnými radikály, v těle se přeměňuje na vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak.

Z mrkve můžete dále připravit lahodný mrkvovo-celerový salát, mrkvovou pomazánku, mrkvové muffiny i bábovku.

Chuť starší mrkve zlepšíte povařením v pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Rozpálený tuk na pánvi nebude prskat, pokud k němu přidáte kolečka syrové mrkve.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang