Čtyři levné chutné pokrmy z běžných ingrediencí

Lidé hledají jednoduché a chutné recepty, které mohou obohatit jejich každodenní menu. Jaké jsou čtyři lahodné levné pokrmy, které spojují výbornou chuť s relativně snadnou přípravou. Dušená mrkev, bramboráky, zeleninový salát a balkánský salát představují širokou paletu barev, chutí a vůní, které mohou potěšit jak chuťové pohárky, tak i oči.

Vaření je pro mnohé řehole, pro druhé příjemná kratochvíle či životní styl. Člověk se vydává na gastronomickou dobrodružnou cestu a objevuje způsob, jakým může s jednoduchými ingrediencemi, které má většina rodin vždy doma, vytvořit lahodné pokrmy pro svou rodinu a přátele.

Každý recept je něčím výjimečný, ať už jde o teplou dušenou mrkev, křupavé bramboráky, osvěžující zeleninový salát nebo tradiční balkánský salát.

Dušená mrkev

Dušená mrkev je pokrm, kde jsou mrkve vařené nebo dušené, obvykle s přídavkem dalších ingrediencí pro zlepšení chuti. Zde je jednoduchý recept na dušenou mrkev:

Ingredience:

  • mrkev (oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na tyčky)
  • máslo nebo olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky nebo koření podle preference (např. petržel, tymián, nebo citronová kůra)

Postup:

  1. Máslo nebo olej se rozehřejí v hrnci na středním ohni.
  2. Přidá se nakrájená mrkev a promíchá tak, aby se všechny kousky dobře obalily máslem nebo olejem.
  3. Mrkev se dusí asi 5 – 10 minut za občasného promíchání.
  4. Přidá se sůl, pepř a další koření dle chuti.
  5. Pokračuje se v dušení, dokud není mrkev měkká, avšak stále má jemnou texturu.

Tento recept je základem a může být upravován podle jednotlivých preferencí. Mrkev lze také dusit s dalšími zeleninovými druhy nebo přidat nové ingredience, jako jsou česnek, cibule nebo zázvor, a zvýraznit tak chuť.

Bramboráky – nejlepší recept

Bramboráky jsou oblíbeným pokrmem, zejména ve střední Evropě. Zde je nejlepší recept na bramboráky:

Ingredience:

  • 4 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
  • 1 cibule (jemně nakrájená)
  • 2 vajíčka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku (utřené nebo jemně nasekané)
  • 1 lžička sůl
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky majoránky nebo kmínu (dle chuti)
  • rostlinný olej na smažení
  • zakysaná smetana nebo jemně nastrouhaný tvaroh (na podávání)

Postup:

  1. Brambory se nastrouhají na hrubém struhadle a vymačká se z nich přebytečná šťáva.
  2. Nastrouhané brambory se dají do mísy a přidá se k nim nakrájená cibule, vajíčka, mouka, utřený česnek, sůl, pepř a majoránka nebo kmín. Dobře promíchat, dokud nevznikne kompaktní hmota.
  3. Rozpálí se pánev na střední teplotu s dostatečným množstvím rostlinného oleje.
  4. Na pánvi se tvarují malé placičky ze směsi a opékají se na obou stranách dozlatova. Placičky by měly být asi 1 cm tlusté.
  5. Usmažené bramboráky se položí na papírový ubrousek, aby se zbavily nadbytečného oleje.
  6. Bramboráky se podávají teplé se zakysanou smetanou nebo jemně nastrouhaným tvarohem.

Tento recept vytvoří chutné a křupavé bramboráky. Lze experimentovat s kořením a přidávat oblíbené bylinky nebo další ingredience podle chuti dotyčného kuchaře.

Zeleninový salát

Salát ze zeleniny je osvěžujícím a jednoznačně zdravým pokrmem. Zde je jednoduchý recept na základní zeleninový salát, který lze dále upravovat podle svých preferencí:

Ingredience:

  • 4 šálky smíšeného listového salátu (ledový salát, rukola, špenát)
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 rajče
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené cibule
  • ředkvičky
  • olivový olej (na zálivku)
  • balzamikový ocet (na zálivku)
  • sůl a pepř (dle chuti)
  • čerstvé bylinky (petržel, bazalka, máta – podle preference)

Postup:

  1. V míse nebo salátové míse se smíchají různé druhy listového salátu.
  2. Přidá se na tenké plátky nakrájená okurka, proužky paprik, nakrájené rajče, nastrouhaná mrkev, jemně nakrájená červená cibule a plátky ředkviček.
  3. Do salátu se přidají čerstvé bylinky podle chuti.
  4. V malé misce se smíchá olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř na zálivku. Množství oleje a octa se může upravit podle preferencí člověka.
  5. Zálivkou se přelije zeleninový salát a důkladně promíchá.
  6. Salát se okamžitě podává, aby byl co nejčerstvější.

Tento recept je základním návodem, avšak můžou být přidány další ingredience, jako jsou ořechy, sýry, červená řepa, avokádo nebo kuřecí proužky a vytvořit tak salát přesně podle své chuti.

Balkánský salát

Balkánský salát, známý také jako řecký salát, je chutný a osvěžující pokrm, který kombinuje různé druhy zeleniny, oliv, sýrů a bylinek. Zde je recept na tradiční balkánský salát:

Ingredience:

  • 4 šálky smíšeného listového salátu (např. ledový salát, rukola, špenát)
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 200 g řeckého sýra Feta
  • 1/2 šálku černých oliv (např. kalamata olivy, bez pecek)
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa nebo balzamikového octa
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvé bylinky (petržel nebo máta – podle preference)

Postup:

  1. V míse nebo salátové míse se smíchají různé druhy listového salátu.
  2. Přidá se nakrájená nakrájená okurka, rajčata, papriky, červená cibule, rozdrobený řecký sýr a olivy.
  3. V malé misce se smíchá olivový olej, vinný ocet, sušené oregano, sůl a pepř na zálivku. Lze přidat také čerstvé bylinky podle chuti.
  4. Zálivkou se přelije balkánský salát a důkladně promíchá.
  5. Podávat okamžitě, aby byl salát co nejčerstvější.

Tento balkánský salát je vynikající jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu nebo rybě. Může se také podávat s čerstvým chlebem nebo pitou.

I s běžnými základními surovinami lze připravit jídlo, které potěší chuťové pohárky a uspokojí i oční zornice.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang