Květák s pikantní omáčkou – recept

Květák se nejprve uvaří v osolené vodě doměkka, poté se scedí a odstaví. Omáčka se připravuje z másla, česneku, cibule, rajčatového protlaku, papriky, kmínu a špetky soli. Květák se přidá do omáčky a vaří se, dokud omáčka nezhoustne. Tento pokrm se podává s vařenými bramborami, knedlíkem nebo chlebem. Jak na to krok po kroku?

Ingredience:

  • 1 květák
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 šálku zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Květák nakrájejte na růžičky a rozložte na plech. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 25-30 minut, přičemž v polovině pečení květák vyklopte, dokud nezíská zlatohnědou barvu a nezměkne.

Mezitím na velké pánvi na středním ohni rozehřejte zbývající olivový olej. Přidejte česnek, kmín, papriku, pepř a koriandr a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přidejte vývar, rajčatový protlak, ocet a med a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí cca 5 minut.

Přidejte opečený květák a vařte, dokud se neohřeje asi 5 minut. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření solí a pepřem. Podávejte teplé.

Ze zbývajících kousků květáku doporučujeme vyzkoušet květákové placičky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang