Kuřecí guláš – recept

Klasický hovězí guláš je klasika, ale někdy není tolik času a hodí se mít po ruce rychlejší recept jako je třeba tento kuřecí, nebo vepřový guláš. Dokonce jde připravit i guláš z hlívy ústřičné.

Kuřecí guláš je východoevropské jídlo, které jistě potěší vaše chuťové pohárky. Jedná se o vydatný, aromatický guláš s bohatou rajčatovou omáčkou a jemnými kousky kuřecího masa. Tento pokrm je navíc neuvěřitelně snadný na přípravu a může si na něm pochutnat celá rodina.

Klíčem k přípravě chutného a úspěšného guláše je použití kvalitních surovin. Začněte tím, že ve velkém hrnci na středním plameni osmahnete na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile cibule začne vonět, přidejte na kostičky nakrájená kuřecí prsa a vařte, dokud lehce nezhnědnou. Poté přidejte sladkou papriku, kmín a oregano, abyste získali chuť.

Dále vmíchejte plechovku nakrájených rajčat, hovězí vývar a bobkový list. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi třicet minut. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a mrkev a vařte dalších dvacet minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Guláš podávejte s křupavým chlebem nebo s rýží.

Kuřecí guláš je chutné a uklidňující jídlo, které si rodina jistě oblíbí. Je to jednoduchý pokrm, který je plný chuti a určitě každého potěší. Stačí jen pár ingrediencí a minimální úsilí, abyste si připravili lahodné jídlo, které vás určitě potěší.

Ingredience na kuřecí guláš

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 kostka slepičího bujónu
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • pepř
  • sůl
  • slunečnicový olej
  • 1 lžička Solamylu

Postup na kuřecí guláš

  1. Maso nakrájíme na menší kostky a mírně opepříme.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět.
  4. Do hrnce přidáme maso a papriku a zarestujeme.
  5. Zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, majoránku podle chuti, bobkový list a necháme dusit.
  6. Když je maso měkké, tak zahustíme Solamylem, který rozmícháme v trošce vody. Necháme převařit cca 5 minut a odstavíme.
  7. Hotový guláš můžeme podávat s bramborovými knedlíky.

Věděli jste, že?

Guláš je tradiční jídlo pocházející z Maďarska, které se však rozšířilo po celé střední a východní Evropě. Pokrm se obvykle připravuje z hovězího nebo vepřového masa a je ochucen paprikou, česnekem, cibulí a dalším kořením.

Původ guláše sahá až do 9. století, kdy se na území dnešního Maďarska usadili Maďaři, kočovný kmen ze střední Asie. Původně se jednalo o jednoduchý guláš z hovězího masa, cibule a česneku, který se vařil na otevřeném ohni.

V 17. století byla do receptu přidána paprika, která dodala pokrmu jeho charakteristickou chuť.

Dnes je guláš oblíbeným pokrmem v mnoha částech světa. Často se podává jako vydatná polévka nebo guláš, často se doplňuje zakysanou smetanou a podává se s křupavým chlebem. Guláš je oblíbeným pokrmem také ve Spojených státech, kde se často podává s bramborami nebo nudlemi.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang