Kuře se slaninou – recept

Pečené kuře je nedělní klasika, která má své místo v každé rodině. Díky jalovci má tento recept zase trošku jinou chuť a kdyby náhodou vám něco zbylo, inspirujte se, jak zužitkovat zbytky z pečeného kuřete.

Kuřecí maso a slanina jsou lahodnou kombinací chutí, která se stala oblíbenou volbou mnoha domácích kuchařů i šéfkuchařů v restauracích. Kombinace šťavnatého kuřecího masa a pikantní slaniny jistě potěší všechny chuťové buňky – od nákypů a salátů až po wrapy a sendviče.

Kombinace kuřecího masa a slaniny je skvělým způsobem, jak jídlu dodat hodně chuti, aniž by bylo nutné přidávat mnoho kalorií. Kuřecí maso je skvělým zdrojem libových bílkovin a má nízký obsah tuku a kalorií.

Na druhou stranu slanina obsahuje hodně tuku a kalorií, takže je důležité používat ji s mírou. Při společném použití kuřecího masa a slaniny lze vytvořit chutné a syté jídlo.

Ingredience na kuře se slaninou

  • 1 kuře
  • 6 proužků slaniny
  • Drcený jalovec
  • Máslo
  • Pepř
  • Sůl

Postup na kuře se slaninou

  1. Omyté kuře osolíme a vnitřek vytřeme nadrceným jalovcem.
  2. Na kuře poklademe proužky slaniny, jemně opepříme, obložíme kousky másla, podlijeme vodou a za občasného podléváním pečeme na 180 °C asi hodinu.
  3. Před koncem pečení zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme zlatou kůrku.
  4. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželovou natí.

Tipy pro vás

  • Před pečením kuře dobře osušte papírovou utěrkou, pro dokonalé pečení potřebuje být co nejsušší.
  • Každé kuře pečené vcelku potřebuje stáhnout motouzem. Důvody jsou dva. Jednak tím drůbež získá kompaktní tvar a jednak se rovnoměrněji propeče. A co je nejdůležitější: svázaná stehýnka ochrání maso před vysušením. 
  • Položením nějaké další vrstvy přes prsíčka zpomalíte prostup tepla. Mělo by to být něco, co snese vysokou teplotu a co zároveň dovede přidat trochu šťavnatosti a chuti, takže jako ideální řešení se nabízí slanina nebo špek.
  • Nezapomeňte maso čas od času potřít vypečenou šťávou, aby maso bylo ještě více šťavnaté. 
  • Když je kuře hotové, vyjměte ho z trouby a před porcováním ho nechte 10 minut odpočívat.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang