Kokosové řezy se šlehačkou – recept

Rychlý, nenáročný recept pro začátečníky. Jednoduchý piškot ozvláštněný kokosovou posypkou a zvlhčený smetanou vám zajisté zachutná. Dodatečně přidané ovoce chuť ještě vylepší a ozdobí, ale není zde nutné.

Kokosové řezy jsou božská pochoutka pro milovníky sladké a oříškové chuti kokosu. Tento lahodný dort je vyroben z lehkého a nadýchaného piškotového těsta, které je prolito smetanou a opraženými kokosovými vločkami. Jedná se o klasický dezert, který je ideální pro každou zvláštní příležitost.

Kromě těchto kokosových řezů inspirovaných kuličkami Raffaelo si můžete připravit i kokosové řezy Bounty, ty jsou snem každého milovníka kokosu. Jsou inspirovány oblíbenou tyčinkou a skládají se ze tří vrstev: nadýchaného vláčného piškotu, sladké kokosové nádivky a čokoládové polevy. Vršek může být navíc ozdoben kokosovými hoblinami. 

Kokosovou nádivku připravíte svařením oslazeného mléka a kokosu do zhoustnutí. Do hmoty poté zašleháte máslo a nanesete na piškot. Navrch pak nalijete rozpuštěnou čokoládu a dozdobíte a zase jiný kokosový dezert je na světě.

A pokud byste neměli na pečení moc času, nebo nemáte k dispozici troubu, dají se připravit i bez pečení. Místo piškotu připravte základ z čokoládových sušenek jako na cheesecake. 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g kokosu
  • 5 lžic rozpuštěného másla

Postup:

  1. Nejdříve si smícháme vejce, cukr, mléko, vanilkový cukr, mouku a prášek do pečiva.
  2. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme kokosem. Kokosové řezy pečeme v troubě předehřáté na 180° C.
  3. Po upečení na ještě horké řezy nalijeme smetanu ke šlehání promíchanou s rozpuštěným máslem.
  4. Nakonec stačí nechat kokosové řezy se šlehačkou nechat vychladnout a následně dochladit v chladničce.

Krájíme na kostky, které servírujeme na kakaem poprášený talířek (v kakau kousky řezu můžeme i obalit) a ozdobíme sezonním ovocem a lístkem máty a doplníme kopečkem zmrzliny, třeba malinové nebo melounové.

Věděli jste, že?

Kokosové ořechy jsou díky své vysoké výživové hodnotě skvělým doplňkem každého jídelníčku. Jsou plné vitamínů, minerálů a elektrolytů, které mohou pomoci udržet vaše tělo v dobrém stavu.

Mají také vysoký obsah zdravých tuků a bílkovin, takže jsou skvělým zdrojem energie. Konzumace kokosových ořechů může pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu, zmírnit záněty a dokonce zlepšit trávení.

Pocházejí z tropických oblastí jihovýchodní Asie a tichomořských ostrovů a jsou druhem peckovice, která roste na palmě Cocos nucifera.

Plody se skládají ze tří vrstev – slupky, tvrdé skořápky a bílého masa uvnitř. Ze slupky lze vyrábět provazy, rohože a košíky, zatímco skořápka se používá k výrobě předmětů, jako jsou šperky, nádobí a dokonce i nábytek.

Bílé maso je nejpoužívanější částí kokosového ořechu. Lze ho rozdrtit a použít při vaření nebo z něj vyrobit kokosové mléko, krém z kokosového mléka či kokosový olej.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang