Jednoduchá ořechová bábovka – recept

Slovo bábovka zní tak obyčejně, a přesto se při jeho vyslovení všem vybaví vůně čerstvě upečeného dezertu, když babička nebo maminka právě vyndávaly bábovku z trouby. Mnoho lidí nedá na bábovku dopustit. Jak připravit jednoduchou ořechovou?

Ingredience

  • 120 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g mletých oříšků
  • 50 g nasekané čokolády
  • 5 vajec
  • špetka skořice
  • citrónová kůra
  • 1 prášek do pečiva

Postup

Nejdříve si připravíme ořechové těsto na bábovku. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do které postupně přimícháme vanilkový cukr, žloutky, citrónovou kůru, skořici, ořechy a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Dále si z bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme do těsta. Nakonec si nadrobno nasekáme čokoládu a přimícháme ji do těsta. Hotové ořechové těsto vlijeme do bábovkové formy. Bábovku pečeme při 170 ºC přibližně 60 minut.

Na konci pečení vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud na špejli neulpí po vytažení z bábovky syrové těsto, můžeme bábovku vytáhnout z troubu. Lze připravit i variantu tvarohová bábovka.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang