Jablkové řezy – recept

Pokud máte nadbytek jablek a nechcete už o štrúdlu ani slyšet, zkuste osvědčený recept na úžasné jablečné řezy. Jsou křehké, vláčné a velmi jednoduché. Nejlépe chutnají druhý den po upečení, ale málokdy je tak dlouho ubráníte nájezdu rodiny.

Jablečné řezy jsou vděčné a recept na ně se nachází v každé rodině. Ať už budete připravovat tyto řezy, nebo křehké řezy z lineckého těsta, případně klasický jablečný koláč, rozhodně nešlápnete vedle a budou slavit úspěch.

Hlavní ingrediencí jablečných řezů jsou samozřejmě jablka. Jablka jsou výživné a sladké ovoce, které je plné vitaminů a minerálů, takže jsou zdravou volbou pro moučníky. Jablka jsou také všestranná, protože je lze použít v mnoha různých receptech.

Při přípravě řezů můžete použít jakýkoli druh jablek, který vám vyhovuje. Mezi běžné druhy jablek používané do jablečných dezertů patří Granny Smith, Golden Delicious a Braeburn. V závislosti na vašich preferencích můžete použít i jiné druhy jablek, například Gala.

Jablečné dezerty jsou populární po celém světě. V USA je jablečný pie něco jako národní dezert. Jedná se o klasickou americkou pochoutku, která je známá již od počátku 19. století. Díky sladkokyselé kombinaci jablek a koření si ho mnozí oblíbili. Jablečný koláč je oblíbený na svátky, narozeninové oslavy a setkání.

Kromě klasického jablečného koláče existuje celá řada variant, které lze připravit z různých druhů ovoce, například z třešní, borůvek a broskví. Existuje také celá řada polev, které lze přidat, aby byl koláč ještě chutnější. Mezi tyto polevy patří zmrzlina, šlehačka, karamel a ořechy.

Ingredience:

  • 7 jablek
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 1 hrnek nasekaných ořechů
  • půl hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 samotný žloutek
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • marmeláda
  • čokoláda na vaření
  • kousek 100% tuku

Postup:

  1. Omytá jablka nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle, přidáme cukr, olej, nasekané ořechy, vejce + žloutek, skořici, jedlou sodu, mouku a vše promícháme vařečkou.
  2. Vzniklou směs rozetřeme na plech, na který jsme si předem připravili pečící papír a pečeme na 200 °C v předem vyhřáté troubě.
  3. Hned po upečení, ještě horké, potřeme marmeládou (velmi dobrá je meruňková nebo rybízová) a necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme čokoládovou polevou.
  4. Necháme ztuhnout a krájíme na trojúhelníčky.

Věděli jste, že…?

Jablka jsou plná živin, jako je vitamin C, draslík a vláknina. Studie prokázaly, že konzumace jablek má řadu zdravotních přínosů, včetně snížení rizika některých typů rakoviny, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a snížení rizika cukrovky 2. typu. Jablka mají také nízký obsah kalorií, takže jsou skvělou svačinkou pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Jablka jsou také skvělým zdrojem pektinu, rozpustné vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém. Pektin také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a může dokonce snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Jablka jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají snižovat záněty a předcházet některým onemocněním.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang