Počet osob:
12
Doba přípravy:
120 minut
Ingredience:
na těsto: 8 vajec 480 g moučkového cukru 500 g hladké mouky 300 ml oleje 200 ml vroucí vody 2 vanilkové cukry 2 prášky do pečiva 4 lžíce kakaa na krém: 750 ml smetany ke šlehání 750 g měkkého tvarohu (kostka) 150 ml mléka želatinový ztužovač 250 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
Postup:
Nejprve ušleháme žloutky s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny, přišleháme olej a pak vroucí vodu. Vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec vmícháme bílky ušlehané s druhou polovinou cukru. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péci asi na hodinu při teplotě 170° C. Po upečení necháme korpus dortu vystydnout.
Korpus je lepší péci ve dvou kulatých miskách, lépe se to pak tvaruje, pokud však nemáme 2 misky na pečení, vyřešíme to takto plechem. Než korpus vystydne nachystáme si krém tak, že vymícháme tvaroh s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a přimícháme do tvarohu. Nakonec připravíme podle návodu želatinový ztužovač a vmícháme do krému. Dáme na chvíli vychladit do ledničky. Na tvarování psa si vystřihneme z tvrdého papíru obrys psa ze shora, když leží a šablonu pak obkreslíme do korpusu.
Korpus prokrojíme na 3 díly a naplníme krémem. Z odkrojků těsta jsem vytvoříme punčovinu (těsto smíchané s krémem a marmeládou) a pomocí ní dotvarujeme psa podle vlastní fantazie. Nakonec si dáme krém do zdobičky a nanášíme na vytvarovaného psa. Na oči a čumák si namočíme velké lentilky do čokolády a necháme zaschnout. Pak zamáčkneme do krému. Na uši a ocas si obarvíme trošku krému kakaem, a pomocí zdobičky vytvoříme uši a ocas.
O receptu Dort pejsek 29.02.2012 29.02.2012
120x, uvařeno: 1x
Další fotografie k receptu Dort pejsek
Dort pejsek