Dort pejsek – recept

Dort ve tvaru pejska je velmi roztomilý! Určitě na každé rodinné oslavě narozenin zaujme každého návštěvníka. Je sice trochu složitější takový dort upéct, ale rozhodně je to zábava. Důležité je při tomto receptu neztrácet nervy a držet se pokynů.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 šálek bílého cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku kakaového prášku
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce instantní kávy v prášku
  • 1/4 šálku horké vody
  • 2 polévkové lžíce vařeného espressa
  • 2 polévkové lžíce hořké čokolády
  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/3 šálku posypky

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou dortovou formu ve tvaru psa. Pokud takovou nemáte, použijte obdélníkovou formu a tvar psa po pečení z korpusu vykrojte. Pokud nechcete vykrajovat složité tvary, klávesový dort je možné vytvořit z obdélníkového korpusu bez složitého okrajování.

Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku.

V malé misce smíchejte mléko, kakaový prášek, rostlinný olej, instantní kávový prášek a horkou vodu. Střídavě s moučnou směsí zašlehejte do smetanové směsi. Vmíchejte espresso, kousky hořké čokolády, ořechy a posypku. Těsto nalijte do připravené dortové formy.

Pečte 25 až 30 minut v předehřáté troubě, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.

Jakmile dort vychladne, potřete ho tenkou vrstvou máslové polevy. Ta pomůže fondánu přilnout k dortu. Vyválejte plát fondánu v požadované barvě, kterým dort pokryjete. Vystřihněte tvar psa a přetáhněte ho přes dort. Vyhlaďte fondán podél obrysů dortu.

Pomocí zdobicího sáčku vytlačte srst a další detaily. Pomocí fondánového vykrajovátka můžete také vytvořit uši, oči a další tvary na ozdobení dortu. Nakonec přidejte další ozdoby, jako jsou stuhy, cukrové kosti nebo posypky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang