Domácí listové těsto – recept

Zařazení:

Moučníky, Slané pečivo, Zákusky

Doba přípravy:

60 minut

Ingredience:

180 g hladké mouky 40 g hrubé mouky 180 g másla nebo tuku 1 žloutek ocet sůl asi 1 dcl vody hladká mouka na vyválení

Postup:

Máslo krátce prohněteme se dvěma lžícemi hladké mouky ve stejnorodé těsto, uděláme z něj plochý čtverec a necháme jej v chladničce ztuhnout. Z ostatních surovin vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál a na ruce, přikryjeme je utěrkou a necháme odležet.

Asi za půl hodiny vyválíme z vodového těsta čtverec, z tukového těsta menší čtverec, který podložíme nakoso na velký čtverec. Rohy vodového těsta přeložíme přes tukové těsto tak, aby bylo zcela zabaleno. Těsta lehce rozválíme na velký čtverec, složíme jej třikrát přes sebe, válečkem lehce rozválíme a znovu složíme. Toto dvakrát nebo vícekrát opakujeme.

Domácí listové těsto zabalíme do vlhké utěrky (aby neoschlo) a vložíme do chladničky ztuhnout, (nesmí však zmrznout). Toto vyválení, překládání a vychlazení opakujeme ještě dvakrát. Při zpracování listového těsta se nesmí jeho teplota zvýšit nad 20°C, tuk by změkl a těsto by bylo mazlavé.

O receptu Domácí listové těsto 13.08.2011 13.08.2011

725x, uvařeno: 8x

-Jana-

 

Domácí listové těsto

Copyright © 2023 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang