Domácí listové těsto – recept

Domácí listové těsto je lehké těsto, které se obvykle používá na slané i sladké pokrmy. Vyrábí se z mouky, vody a másla a skládá se ze střídajících se vrstev těsta a tuku, které se pak několikrát rozválí a přeloží. Tímto procesem vznikají stovky tenkých vrstev těsta, které jsou po upečení lehké a vločkovité. Výroba listového těsta je časově náročná, ale výsledek stojí za to.

Ingredience:

  • 2 hrnky (250 g) univerzální mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1½ šálku (312 g) studeného nesoleného másla nakrájeného na kostky
  • ½ šálku (120 ml) ledově studené vody

Postup:

Ve středně velké míse prošlehejte mouku a sůl. Studené máslo vmíchejte do moučné směsi, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Pomalu přidávejte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí. Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte, dokud se nevytvoří hladká koule.

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici. Po vychladnutí těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na obdélník silný asi 1/4 palce. Spodní třetinu těsta přeložte nahoru a horní třetinu těsta dolů, jako byste skládali dopis.

Těsto otočte o čtvrtinu a znovu rozválejte na obdélník silný asi 1/4 palce. Tento postup zopakujte ještě pětkrát. Těsto zabalte do plastové fólie a uložte do lednice alespoň na 30 minut. Předehřejte troubu na 190 °C. Z vychlazeného těsta udělejte požadovaný tvar pečiva.

Pečivo položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova. A jak na bramborové těsto nebo těsto na pizzu?

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang