Cuketový koláč – recept

Recept na cuketový koláč zní výborně. Cuketa je skvělá zelenina na pečení, protože jídlu dodá chuť i strukturu. S trochou kreativity lze připravit lahodný koláč, který si všichni zamilují. Jak na to?

Ingredience:

  • 2 středně velké cukety nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 devítipalcová koláčová kůrka, koupená v obchodě nebo doma vyrobená
  • 1/2 šálku sýra ricotta
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku nasekaných čerstvých bylinek, například pažitky, tymiánu a petrželky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 šálku husté smetany

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte plátky cukety do velké mísy a promíchejte je s olivovým olejem, česnekovým práškem, solí a pepřem. Koláčovou formu vložte do koláčového talíře a dno propíchejte vidličkou.

Na dno krusty rozetřete sýr ricotta. Na ricottu naaranžujte plátky cukety v jedné vrstvě. V samostatné misce smíchejte parmazán, vejce, bylinky, oregano a muškátový oříšek. Směs nalijte na cukety a rovnoměrně ji rozetřete. Povrch pokapejte smetanou.

Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý a náplň ztuhlá.

Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang