Cuketové řezy – recept

Cuketové řezy jsou lahodný způsob, jak si zajistit příjem zeleniny a zároveň potěšit své chuťové pohárky. Cuketové řezy jsou vláčné, sladké a lehké, mají jedinečnou chuť a strukturu, která vás jistě potěší. Jsou stále oblíbenější pro své zdraví prospěšné vlastnosti, všestrannost a snadnou přípravu.

Tyto řezy jsou plné zdraví prospěšných látek. Cuketa je jasně zelená zelenina obsahující mnoho antioxidantů včetně vitaminu C, který pomáhá snižovat riziko chronických onemocnění včetně srdečních chorob a některých typů rakoviny. Cuketa obsahuje také vitamin A, který pomáhá podporovat zdravý zrak, zuby, kosti a pokožku. Má také vysoký obsah draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak a regulovat hladinu cukru v krvi.

Díky vysokému obsahu vody je cuketa skvělým prostředkem k udržení hydratace. Její hydratační vlastnosti navíc podporují trávení a pomáhají udržet pocit sytosti. Navíc má vysoký obsah vlákniny, která podporuje pravidelnost trávicího traktu a může snižovat hladinu cholesterolu.

Ingredience

  • 1 středně velká cuketa
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml oleje
  • 250 g pískového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoládová poleva
  • jádra ořechů na ozdobu

Postup

  1. Omytou cuketu nakrájíme a jemně nastrouháme.
  2. K nastrouhané cuketě přidáme cukr, žloutky, skořici a ušleháme do krému. Přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
  3. Cuketové těsto naneseme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na mírnější teplotu cuketové řezy upečeme.
  4. Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechy. Hotové řezy dáme do chladničky a až čokoládová poleva vychladne, nakrájíme je na jednotlivé porce.

Cuketové moučníky jsou vynikajícím dezertem pro každou příležitost. Vyzkoušejte i cuketovou bábovku. Díky lehké struktuře a výrazné chuti můžete cuketové moučníky kombinovat s různými krémy a polevami, jako je tvarohová poleva, čerstvé jahody nebo karamelový sirup. Zkuste přidat různé druhy koření, například muškátový oříšek, skořici nebo hřebíček, abyste koláči dodali další chuťový náboj. Přidání ořechů nebo sušeného ovoce do těsta může také udělat zázraky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang