Čínská sladkokyselá omáčka – recept

Čínská sladkokyselá omáčka se v asijské kuchyni využívá téměř ke každému jídlu. Obliba sladkokyselé omáčky však stoupá napříč ostatními kuchyněmi, přičemž její příprava je velmi jednoduchá. Recept na omáčku je velmi snadný a je k němu zapotřebí pouze pár ingrediencí. 

Ingredience:

  • 3 lžíce oleje 
  • 1 větší cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 –2 lžíce cukru 
  • 2 lžíce sojové omáčky 
  • ocet nebo citronová šťáva
  • 3 lžíce vína 
  • šálek kuřecího vývaru 
  • vegeta 
  • lžíce škrobu 
  • olej 
  • anýz

Postup:

Cibuli nakrájíme najemno a zlehka osmažíme na oleji. 

Osmaženou cibuli zalijeme vývarem, přidáme utřený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr, ocet nebo citronovou šťávu a necháme přibližně 10 minut povařit.

Ve víně rozkvedláme škrob a přidáme ke směsi na pánvi. 

Vše poté necháme ještě krátce povařit a dochutíme vegetou.

Hotovou čínskou sladkokyselou omáčku lze i rozmixovat a přidat do ní trochu kurkumy, aby měla jasně žlutou barvu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang