Recept na jednoduchý zeleninový salát z několika surovin, které máte téměř vždy po ruce. Salát podávejte jako přílohu k pečenému masu nebo vychutnejte na pikantních česnekových topinkách. Pokud nemáte rádi chuť klasického celeru, vyměňte jej za řapíkatý celer.
Ingredience:
- 1 celer
- 3 mrkve
- 100 g majonézy
- 1 cibule
- 100 g tvrdého sýra
- Sůl a pepř
Postup:
- Celer, mrkve a sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Cibuli nakrájíme a vše smícháme s majonézou, solí, pepřem. Výborně chutná k topinkám s česnekem.
Věděli jste, že…?
Celer má vysoký obsah vlákniny a vitaminů C, K a B6. Obsahuje také draslík, hořčík a železo. Má nízký obsah kalorií a je dobrým zdrojem antioxidantů. Je také bohatý na základní minerální látky a údajně má protizánětlivé účinky.
Celer si můžete vychutnat syrový nebo vařený. Zasyrova má křupavou strukturu a jemnou, mírně nasládlou chuť. Při vaření změkne a má jemnou oříškovou chuť. Dobře se kombinuje s bylinkami a kořením, jako je česnek, rozmarýn, tymián a paprika.
Celer má jedinečnou a výraznou chuť, díky níž je oblíbenou přísadou do slaných i sladkých pokrmů. Nejčastěji se používá do polévek, dušených pokrmů, salátů, pomazánek a pečené zeleniny. Lze ho také vařit a rozmačkat, nebo nastrouhaný použít jako posypku salátů.