Celerovo-mrkvový salát – recept

Recept na jednoduchý zeleninový salát z několika surovin, které máte téměř vždy po ruce. Salát podávejte jako přílohu k pečenému masu nebo vychutnejte na pikantních česnekových topinkách. Pokud nemáte rádi chuť klasického celeru, vyměňte jej za řapíkatý celer.

Ingredience:

  • 1 celer
  • 3 mrkve
  • 100 g majonézy
  • 1 cibule
  • 100 g tvrdého sýra
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Celer, mrkve a sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Cibuli nakrájíme a vše smícháme s majonézou, solí, pepřem. Výborně chutná k topinkám s česnekem.

Věděli jste, že…?

Celer má vysoký obsah vlákniny a vitaminů C, K a B6. Obsahuje také draslík, hořčík a železo. Má nízký obsah kalorií a je dobrým zdrojem antioxidantů. Je také bohatý na základní minerální látky a údajně má protizánětlivé účinky.

Celer si můžete vychutnat syrový nebo vařený. Zasyrova má křupavou strukturu a jemnou, mírně nasládlou chuť. Při vaření změkne a má jemnou oříškovou chuť. Dobře se kombinuje s bylinkami a kořením, jako je česnek, rozmarýn, tymián a paprika.

Celer má jedinečnou a výraznou chuť, díky níž je oblíbenou přísadou do slaných i sladkých pokrmů. Nejčastěji se používá do polévek, dušených pokrmů, salátů, pomazánek a pečené zeleniny. Lze ho také vařit a rozmačkat, nebo nastrouhaný použít jako posypku salátů.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang