Buchta s kefírem – recept

Hrnečkový recept na klasickou kefírovou vláčnou buchtu. Skvěle se k ní hodí šálek zastudena připravované kávy cold brew nebo dobrý čaj.

Ingredience

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kefír

Postup

  1. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Vymažeme si hlubší pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem.
  3. Všechny ingredience dáme do mísy a rozmícháme to tekutého těsta. Těsto nalijeme do připraveného pekáčku a buchtu upečeme.
  4. Po zapíchnutí do středu pekáčku nesmí na špejli zůstat žádné syrové těsto.
  5. Nechte vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Věděli jste, že…?

Kefír je plný probiotik, což jsou prospěšné bakterie, které pomáhají zlepšit trávení a posilují imunitní systém. Obsahuje také několik vitaminů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku, fosforu a vitaminu B12. Protože se kefír vyrábí z mléka, je vynikajícím zdrojem bílkovin.

S pitím kefíru je spojeno mnoho zdravotních výhod. Může pomoci zlepšit trávení, zmírnit záněty a regulovat hladinu cukru v krvi. Pomáhá také posilovat imunitu, bojovat proti infekcím a zlepšovat zdraví pokožky.

Kefír si můžete vychutnat na mnoho způsobů, mimo jiné jako nápoj, do koktejlů a smoothie nebo jako součást pečiva či snídaňových receptů. Lze jej také použít jako přísadu do různých pokrmů, například do salátů, omáček a polévek.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang