Bábovka bez vajec – recept

Tento recept je ideální volba pro všechny, kteří mají alergii na vejce a klasická bábovka jim byla zapovězená.

Bábovky bez vajec jsou oblíbeným dezertem pro ty, kteří se chtějí vyhnout použití vajec. Bábovka je druh moučníku, který se peče v bábovkové formě, což je kruhová forma s hřebeny po stranách, které dávají bábovce jedinečný tvar. Bábovka je obvykle vlhká, nadýchaná a plná chuti.

Jak nahradit suroviny v pečení? Chcete-li připravit bábovku bez vajec, musíte vejce nahradit kombinací přísad, které mohou dodat strukturu a vlhkost. V závislosti na receptu můžete použít kombinaci jogurtu, jablečné omáčky, rozmačkaného banánu nebo jiného pyré z ovoce. Můžete také použít kombinaci lněného semínka či chia semínek a vody, která může fungovat jako náhrada vajec.

Kromě náhražky vajec budete muset použít také kvásek, například kypřicí prášek nebo jedlou sodu, které dodají bábovce strukturu a pomohou jí vykynout. Můžete také přidat další přísady, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo čokoládové lupínky, které dodají bábovce další chuť a strukturu.

Při pečení bábovky je třeba před nalitím těsta vymazat formu tukem. To pomůže zajistit, aby se bábovka k formě nepřichytila. Bábovku je také třeba péct přiměřenou dobu. Většina bábovek se peče přibližně 45 minut až hodinu, ale vždy byste měli bábovku zkontrolovat párátkem, abyste se ujistili, že je hotová.

Bábovky bez vajec mohou být stejně chutné jako ty s vejci. Můžete si je vychutnat jako speciální dezert nebo jako svačinu. Pokud se tedy chcete vyhnout používání vajec při pečení, můžete si i tak pochutnat na lahodné bábovce.

Ingredience na bábovku bez vajec

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 dl oleje
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml kefíru (může se dát jen zakysaná smetana, nebo jen kefír, vše v odpovídajícím množství)
  • trochu rumu nebo citrónové či pomerančové šťávy
  • nasekané ořechy
  • rozinky
  • kandované ovoce
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání

Postup na bábovku bez vajec

  1. Všechny ingredience smícháme do hladkého těsta, do kterého zlehka vmícháme ořechy, rozinky a kandované ovoce.
  2. Formu na bábovku si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme.
  3. Dáme do předehřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C asi 45 minut.

Věděli jste, že?

Některé historické prameny bábovku zařazují do 15. století, jiné prameny zase tvrdí, že první bábovka – Kugelhupf se objevila na začátku 17. století v Lembergu v Německu. Odtud putovala do Polska ke králi Stanislavu Leszczyńskému, který byl milovníkem dobrého jídla a vzhledem k tomu, že jeho dcera Marie byla manželkou francouzského krále Ludvíka XV., bábovka ovládla i francouzský dvůr.

Patřila prý i k oblíbeným moučníkům Marie Antoinetty a na bábovce si rád pochutnával také císař František Josef I.

Původně se pojmenování vyvinulo ze staročeského slova bába. Bábovka také znamenala pekáč, tedy forma na bábu. Původ slova není však zcela jistý, snad pochází polského slova bába, v překladu dětské jídlo.

Bábovku můžete připravit i cuketovou, mrkvovou, nebo třeba veganskou se skořicí, oblíbená je ale také bábovka z kynutého těsta.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang