Babeta – recept

Babeta je oblíbený recept, který pochází z České republiky. Jedná se o tradiční pokrm, který se obvykle připravuje při zvláštních příležitostech a oslavách. Babeta je oblíbená pro svou jednoduchost a jedinečnou chuť, díky níž je oblíbená mezi milovníky české kuchyně.

Tento moučník se dá péct v nejrůznějších formách, ale klasický tvar, podle něhož se vžilo i její jméno, je jednoduchý a hranatý, například z chlebíčkové formy. Po upečení ji můžete ještě ozdobit citronovou polevou. Ale hlavně: při dnešních možnostech můžete značně vylepšit její chuťový i kvalitativní potenciál použitím nějakého dobrého, zastudena lisovaného oleje a citronů v biokvalitě.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 220 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • šťáva ze 2 citronů
  • kůra z 1 citronu

Na vymazání a vysypání formy:

  • tuk
  • hrubá mouka

Postup:

  1. Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a šleháme, až se cukr rozpustí.
  2. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vodu, olej, šťávu a kůru z citrónu.
  3. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do ušlehané hmoty.
  4. Nalijeme do dortové či jiné formy, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.
  5. Pečeme při 175 °C cca 45 minut.

O babetě

Babeta je obchodní označení třené buchty s citronovou chutí i vůní. Asi od sedmdesátých let byla k mání v československé obchodní síti, ale babetu lze upéct i doma. 

Babeta byla buchta z litého třeného těsta. Byla upečena v aluminiové misce, přímo v níž byla zabalena do celofánu a prodávána. Třené těsto babety neobsahovalo příliš tuku, ale byl tam. Nejednalo se o piškot (pro srovnání – na trhu byla i piškotová bábovka z těsta opravdu piškotového).

Babety se kupovaly nejčastěji k snídani nebo na cesty. Že by někdo třeba babetou uctil návštěvu, tak to ne. Byla to přece jenom buchta „kupovaná“, nebylo by slušné podat ji hostím. Co by si pomysleli?

Třené těsto babety mělo citronovou příchuť. Proto se babeta označovala jako citronová (přitom žádná jiná nebyla). Navzdory tomu, že citronem voněla, nezdála se mi ani trochu kyselá. 

Babety v době své největší slávy nebývaly pečeny doma. Byl to výrobek průmyslový, vyráběný ve velkém. Žádný originál recept na babetu proto není.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang