Afrika řezy – recept

Skořicí provoněné řezy, ze kterých dobře vyšlehané těsto, doplněné harmonickým spojením banánu a šťavnaté mrkve, vykouzlí doslova skvost mezi moučníky. Senzačně vláčný a nadýchaný, jehož šťavnatost je navíc podpořena i lahodně jemným tvarohovým krémem.

Recept svým složením i vzhledem připomíná klasický mrkvový dort, ale je ještě vláčnější a chutnější, tak až budete chtít vyzkoušet trochu jiný mrkvový dezert, zkuste upéct tyto řezy. Základem těsta je polohrubá mouka, ořechy, banány a mrkev. Hlavní ingrediencí krému je tvaroh. Jedinou nevýhodou tohoto moučníku je, že je za potřebí jej nechat chvíli odležet. Tudíž si jej nemůžete ihned vychutnat. O to víc se na něj ale budete těšit.

Do těsta můžete přidat i trochu kakaa nebo rozpuštěné čokolády a kombinace s bílým tvarohovým krémem bude dokonalá.

Ingredience:

  • 200 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 3 ks vajec
  • 200 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky skořice
  • 125 g jemně strouhané mrkve
  • 125 g rozmačkaných banánů
  • 50 g strouhaných ořechů

Krém

  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 1 sáček van. cukru
  • 4 lžíce mletých ořechů (na posypání)

Postup:

  1. Začneme tím, že si v míse smícháme cukr, olej a vejce. Důkladně rozšleháme. Poté přidáme banány a také mrkev. Opět důkladně promícháme a přidáme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a také sodou. Znovu důkladně promícháme a nakonec přidáme skořici a oříšky.
  2. Připravíme si plech, který vymažeme a posypeme. Poté námi vytvořenou směs z prvního kroku nalijeme na plech.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C zhruba 40 minut.
  4. Mezitím si připravíme krém. Jednoduše si vyšleháme máslo s cukry a tvarohem až do hladké podoby.
  5. Jakmile se nám těsto dopeče a vychladne, tak jej potřeme krémem a posypeme ořechy, tak jako na obrázku. Na úplný závěr naše řezy umístíme alespoň na pár desítek minut do lednice. Máme hotovo!

Mleté ořechy můžete jak v těstě, tak v rámci závěrečného posypání vyměnit za strouhaný kokos. Řezy s ním jsou opravdu vynikající. Kokos totiž s ostatními surovinami úžasně ladí.

V případě kokosové varianty pak neváhejte a plech na pečení vymažte máslem a místo strouhanky jej vysypejte kokosem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang