Jak může pojištění odpovědnosti pomoci při různých nehodách a životních situacích?

V životě může nastat nespočet situací, během kterých způsobíte někomu újmu. Nemluvíme přitom o situacích, kdy byste takto jednali úmyslně a protiprávně. Řeč je o nehodách, které se zkrátka mohou stát bez vašeho aktivního přičinění. Pro tyto případy se více než hodí mít sjednané pojištění odpovědnosti.

Máte starší koupelnu a vytopili jste sousedy

V bytových domech, zejména těch starších, se může nehoda stát velice snadno. Stačí mít například starší koupelnu, ve které již po letech přestaly těsnit spáry kolem vany či sprchového koutu a vydrolené jsou i spáry v dlaždičkách. Hydroizolace v pokladu přitom ve starších nemovitostech často zcela chybí. A voda si z ničeho nic najde cestu skrz vaši koupelnu až k sousedům pod vámi. Těm se na stropě a ve zdech mohou objevit velké „mapy“, kvůli kterým může být nezbytné znovu kompletně vymalovat, případně dokonce opravit omítky, obklady či sádrokarton. O tom, že voda může poškodit také elektroinstalaci a obecně je ze stropů a zdí nahromaděnou vlhkost poměrně těžké dostat pryč, snad ani raději nemluvme.

Máte-li pojištění odpovědnosti, můžete škodu, kterou jste sousedům způsobili, nahlásit své pojišťovně. Sousedům díky tomu pojistné plnění uhradí náklady na opravu koupelny. Samozřejmě je také na místě, abyste odstranili zdroj problému a zamezili tedy tomu, aby se nehoda opakovala.

Zasahuje vaše střecha až nad chodník?

Některé rodinné domy, chaty či chalupy mohou být postaveny tak, že jejich střecha zasahuje až na chodník nebo dokonce do vozovky. Zejména ve výše položených oblastech pak hrozí, že po vydatném sněžení, když přijde obleva, může ze střechy sníh sjet třeba na parkující auta. Nemusí jít ani o žádnou velkou vrstvu sněhu, když se ale masa mokrého sněhu ze střechy utrhne, škoda na voze může být devastující.

Protože jako majitelé nemovitosti za tuto škodu odpovídáte, hodí se mít sjednané pojištění odpovědnosti. I tak samozřejmě platí, že byste se měli snažit podobným situacím zabránit, jenže někdy se vše semele tak rychle, že jednat ani nestihnete. Z titulu pojištění odpovědnosti naštěstí budete schopni škodu poškozené osobě uhradit, aniž by šlo o zátěž pro vaši vlastní peněženku.

Vaše děti zdivočely a způsobily škodu v obchodě

Kdo má malé děti, ten moc dobře ví, že stačí chvíle nepozornosti a neštěstí je na světě. Děti mohou třeba v prodejně s elektronikou zvrhnout a tím i zničit drahý spotřebič. Obchod pak bude žádat náhradu škody. Když pojištění odpovědnosti sjednané nemáte, v mžiku přijdete třeba o desítky tisíc korun. Pojistné plnění vás může před touto zkouškou rodinného rozpočtu ušetřit.

Pojištění odpovědnosti pamatuje i na cyklisty

Zatímco řidiči automobilů mají sjednané tzv. povinné ručení, cyklisté podobný produkt nemají. I oni přitom mohou na silnicích způsobit značné škody. Právě jim se tedy bude pojištění odpovědnosti na cestách hodit.

Zdroj foto: Jirapong / Adobestock.com

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang