Žhavé letní slunce – buďte na ně připraveni 

Také se celý rok nemůžete dočkat, až na tváři ucítíte sílu letního slunce? Pro většinu lidí je léto mezi ročními obdobími nejoblíbenější. Milujete-li letní slunění také, buďte velmi obezřetní. Příliš mnoho sluníčka pokožce škodí. Nejenže se kůže může spálit, jde tu i o její vitalitu a stárnutí. Neopatrné opalování navíc přitahuje některá dlouhodobá zdravotní rizika. Stačí při tom dodržet jen pár jednoduchých zásad a můžete si léto užívat bez starostí naplno! 

I první paprsky mají sílu – pozor na alergii na slunce 

První slunné dny na konci jara se mohou zdát nevinné. V tom ale tkví jejich zákeřnost. I jarní paprsky dokážou mít velkou sílu a pleť, která je po zimně světlejší, jim nedokáže dlouho odolávat. S prvním jarním sluníčkem je u mnohých lidí spojen také výsev vyrážky v důsledku alergie na slunce. Těmto lidem stačí jen chvilka slunění, aby jim na kůži vyskočila nepříjemná, svědivá kopřivka.  

Ochránit se můžete před sluneční alergií či spálením od sluníčka jednoduše pomocí důsledného používání opalovacích přípravků s vysokým stupněm ochrany.  

Jak si vybrat správný opalovací přípravek 

Opalovací přípravky v létě chrání pleť před spálením. Jejich dopad na ochranu pleti je ale mnohem širší. Sluneční paprsky pleť vysušují a hlavně zrychlují její stárnutí. Ultrafialové záření, které je přirozenou složkou světla, totiž v kožních buňkách vyvolává oxidační stres, kvůli kterému kůže stárne rychleji. Tento proces označovaný jako fotostárnutí pleti je jednou z nejčastějších příčin předčasného vzniku vrásek. Opalovací přípravky v létě tak vaši pokožku nepřímo chrání před stárnutím a tvorbou vrásek. Před slunečními paprsky je pak velice důležité chránit i mateřská znaménka, ve kterých nadměrné vystavování slunci patří mezi rizikové faktory rozvoje rakoviny.  

Při výběru opalovacího přípravku vezměte do úvahy tyto okolnosti: 

  • Jaký je váš fototyp aneb máte přirozeně tmavou pleť nebo je vaše pleť světlá a snadno se spálí? 
  • Plánujete si vyjet k vodě? Část slunečního záření se odráží od vodní hladiny, budete proto potřebovat vybavit se kvalitním a voděodolným opalovákem. 
  • Máte suchou nebo mastnou pokožku? Lidé s mastnou pletí některá opalovací mléka a krémy špatně tolerují. Naštěstí pro ně existují lehké varianty opalovacích fluidů, gel-krémů nebo vod, které dobře snáší i mastná pleť se sklonem k akné. Máte citlivou pleť? Trvejte na výběru šetrné opalovací kosmetiky, která vhodnost pro citlivou pokožku výslovně uvádí. 
  • Vyrážíte k rybníku nebo na exotickou dovolenou? V našich zeměpisných šířkách si většina lidí vystačí s opalovacími přípravky SPF 30. Lidé, kteří se na slunci rychle spálí, si vybírají ochranný faktor vyšší. Na dovolené u rovníku je ale ochranný faktor SPF 50+ naprostou nutností! 
  • Vybíráte opalovací přípravek pro děti? Samozřejmostí musí být vysoký stupeň ochrany proti slunečnímu záření, ale také vhodnost přípravku pro citlivou pokožku s hypoalergenním složením. Dětská pokožka je mnohem tenčí než kůže dospělých, preventivně tak předejdete jejímu podráždění.  

I opalovací krém je třeba používat správně 

I skvělý přípravek na opalování, pokud není používán správně, nemůže pokožku na slunci ochránit. Na co se při používání opalovacích krémů nevyplácí zapomínat? 

  • Na kůži je třeba aplikovat dostatečné množství opalovacího přípravku, aby přípravek vytvořil účinný ochranný štít. 
  • Během dne je nutné aplikaci několikrát zopakovat. Při pobytu na sluníčku se natřete opalovacím přípravkem přibližně každé tři hodiny. 
  • Používejte dostačující ochranný faktor.  
  • Po koupání aplikujte novou vrstvu opalovacího přípravku, a to i v případě, že používáte voděodolný krém! 
  • Prohlédněte si složení svého opalovacího přípravku. Máte-li opalovací krém s chemickými UV filtry, bude třeba ho aplikovat přibližně půl hodiny před tím, než vylezete na slunce. Tento typ ochranných přípravků se totiž musí nejprve vstřebat do pokožky, aby mohl začít působit. Nejste-li si typem UV filtru jistí, chovejte se k němu, jako by šlo o filtr chemický. Výrobci opalovacích přípravků s minerálními filtry a organickými pigmenty se zpravidla touto skutečností nezapomenou na obale svého produktu významně pochlubit.  

Před sluncem je třeba chránit všechno 

Ano, opravdu všechno. Nezapomeňte namazat žádný kousíček kůže, ani krk, ani hřbety nohou (však si asi každý někdy zkusil, jak slušivé mohou být vypálené sandály) ani uši. Také pokožka rtů se může velmi bolestivě spálit, balzám na rty s SPF tomu ale dokáže zabránit. Kromě pokožky má UV záření vliv i na vaše oči. V létě tak lidé častěji trpí suchostí oční rohovky a spojivky, na přímém slunci je vhodné chránit si oči slunečními brýlemi. V neposlední řadě si sluneční ochranu zaslouží i vaše vlasy. Na hlavu se slunce opírá plnou silou, což právě vlasy přirozeně odstíní. Nicméně i ony jsou ze sluníčka vysušené a hrozí jim i nevratné poškození. Pokud je to jen trochu možné, noste v létě na slunci pokrývku hlavy. Zároveň dopřávejte svým vlasům hydrataci a regeneraci pomocí kvalitních produktů vlasové kosmetiky.  

Klobouk – váš letní doplněk i ochránce 

Už jste nabití informacemi, jak před sluníčkem chránit svoji pokožku. Přesto nejpřirozenějším ochráncem před slunečními paprsky je klasický oděv. Na léto jsou ideální materiály z přírodních vláken. Hlavně by neměla chybět pokrývka hlavy. Vedle spálené kůže reálné riziko v létě představují i úpal a úžeh. Na slunci proto nikdy nepřeceňujte své síly, pokud možno se vyhněte největšímu polednímu vedru a především s sebou noste láhev vody, abyste mohli průběžně doplňovat vypocené tekutiny.

Zdroj obrázku: fran_kie / stock.adobe.com

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang