Parfémová, či toaletní voda? Prozradíme, v čem se liší a která varianta vám lépe sedne

Základním rysem, který od sebe odlišuje parfémovou a toaletní vodu, je koncentrace obsažených vonných složek. V čem tkví další rozdíly a jak poznat, který typ vůně vám bude více vyhovovat?

Parfémová vs. toaletní voda

Koncentrace parfémové vody (Eau de Parfum) se pohybuje mezi 12 a 18 procenty, zatímco u vody toaletní (Eau de Toilette) je v rozmezí od 8 do 12 procent. To znamená, že EdP je bohatá a dlouhotrvající vůně, EdT je vhodná spíše pro takové osvěžení.

Větší koncentrace není nutně lepší

I ve světě vůní platí, že někdy méně znamená více – stejně jako značně vylouhovaný čaj také nemusí chutnat každému. Parfémová voda rozhodně vydrží déle než toaletní. Toaletka má ale urychlený vývoj celé vůně, což může být pro mnohé nositelky a nositele zajímavější.

Voní parfémová a toaletní voda stejně?

A toto je zajímavé. I když obě vody nesou stejný název, nemusí nutně vonět úplně totožně. Samozřejmě záleží na značce. Ústřední téma vůní bývá stejné, ale vrchní, střední a základní tóny mohou být vyladěny do lehce odlišné harmonie. Proto se často stává, že toaletní voda je oproti parfémované záměrně odlehčená, i co se týče poměru složek, aby lépe splňovala požadavky zákaznice/zákazníka. Toaletka se zkrátka více hodí na denní nošení a do horkého počasí, parfémová voda na nošení večerní a do chladna.

Vybrat si toaletku, nebo parfémovanou vodu?

Co vám více sedí, zjistíte pouze jedinou cestou: nošením. V parfumerii si vyžádejte nejednorázový vzorek a vůni noste minimálně týden. Jedině tak se dozvíte, která z daných koncentrací vám více vyhovuje. Někdy se může stát, že vás již druhý den vůně cvrnkne nejen do nosu, ale i do srdce. A budete mít jasno.

Mají vůně omezenou dobu spotřeby?

Vůně obsahují „živé“ složky, které přirozeně podléhají expiraci. Doba spotřeby se odvíjí od značky, ingrediencí a způsobu skladování. Datum expirace byste měli najít na krabičce. Že vůně prošla, poznáte podle nakyslé či kovové vůně nebo změny barvy – v takovém případě ji vyhoďte.

Zdroj foto: White bear studio / Shutterstock.com

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang